Διαδήλωση χιλιάδων η κηδεία του δικηγόρου Ελτσί στο Ντιγιάρμπακιρ

Εν μέσω ηλεκτρισμένου κλίματος περισσότερα από 50.000 άτομα απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ και πολύ γνωστό υποστηρικτή της κουρδικής υπόθεσης Ταχίρ Ελτσί, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες το Σάββατο κάτω από συγκεχυμένες συνθήκες που αφήνουν χώρο σε καταγγελίες για προσχεδιασμένη δολοφονία.

Το πλήθος συνόδευσε το φέρετρό του, σκεπασμένο με την κουρδική σημαία, στα χρώματα του κόκκινου, του πράσινου και του κίτρινου, στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Πίσω από ένα μεγάλο μαύρο πανό με τις λέξεις «Δεν θα σε ξεχάσουμε» πολλοί δικηγόροι που είχαν έρθει από ολόκληρη την Τουρκία συνόδευσαν τον συνάδελφό τους, υπό τον πρόεδρο του εθνικού συμβουλίου δικηγόρων της Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου και βουλευτές, όπως αναφέρει το in.gr.

«Οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν. Ο Ταχίρ Ελτσί είναι αθάνατος!» φώναξαν οι διαδηλωτές ραίνοντας το φέρετρο με κόκκινα γαρίφαλα.

«Είμαστε πολύ λυπημένοι. Η σφαίρα που τον σκότωσε είχε στόχο την ειρήνη και αφήνει ορφανό όλο τον λαό» δήλωσε ο Καντρί Καβούτ, 47 ετών. «Είναι μία επίθεση εναντίον του κουρδικού λαού, όμως ο κουρδικός λαός δεν θα σωπάσει έτσι» υποσχέθηκε ο Μεχμέτ Τεκίν, 56 ετών. «Έχουμε χάσει τον Ταχίρ αλλά 1.000 άλλοι θα τον ακολουθήσουν» είπε.

Πολύ γνωστός υποστηρικτής της κουρδικής υπόθεσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ταχίρ Ελτσί, 49 ετών, σκοτώθηκε το Σάββατο στο Ντιγιάρμπακιρ αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει. Ανταλλαγή πυροβολισμών ξέσπασε εκεί κοντά ανάμεσα σε ένοπλους άνδρες που δεν έχουν αναγνωριστεί και σε αστυνομικούς. Ο δικηγόρος χτυπήθηκε από σφαίρα το κεφάλι, αλλά δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί κατά πόσον αποτελούσε συγκεκριμένο στόχο ή σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα. Σκοτώθηκαν επίσης δύο αστυνομικοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο θάνατος του Ελτσί αναζωπύρωσε τις εντάσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου από το καλοκαίρι έχουν επαναληφθεί οι φονικές συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έπειτα από δύο και πλέον χρόνια εκεχειρίας.

Αν και ήταν γνωστός για τη μετριοπάθειά του, ο Ταχίρ Ελτσί αντιμετώπιζε δικαστική δίωξη επειδή δήλωσε στα μέσα Οκτωβρίου στην τηλεόραση πως το PKK «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση […], αν και ορισμένες από τις ενέργειές του έχουν τρομοκρατικό χαρακτήρα». Κινδύνευε να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 7,5 ετών για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας».

Οι υποστηρικτές του Ελτσί κατήγγειλαν «προσχεδιασμένη δολοφονία» και κάλεσαν την κυβέρνηση να ρίξει «άπλετο φως» στις συνθήκες του θανάτου του. «Αμφιβάλλουμε για το αν το μυστήριο γύρω από αυτή την πολιτική δολοφονία θα διαλυθεί κάποτε» δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατά τη διάρκεια της κηδείας. «Αυτός που σκότωσε τον Ελτσί δεν είναι το κράτος, είναι μάλλον η απουσία του κράτους που τον σκότωσε» είπε.

Οι τουρκικές αρχές έχουν αρνηθεί μέχρι τώρα να επιβεβαιώσουν την εκδοχή της δολοφονίας. Όπως και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προηγουμένη, έτσι και ο ισλαμο-συντηρητικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε την Κυριακή τους Κούρδους αντάρτες. «Είναι σαφές ότι το πιστόλι [που σκότωσε τον Ελτσί] ανήκει στους τρομοκράτες που σκότωσαν τους αστυνομικούς μας» είπε στους δημοσιογράφους ο Νταβούτογλου. «Η τρομοκρατική οργάνωση από την οποία προέρχονται τα επεισόδια αυτά είναι υπεύθυνη για ό,τι συνέβη και άρα θα συνεχίσουμε να την πολεμούμε μέχρι το τέλος» προσέθεσε.

Πολλές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), απαίτησαν τη διεξαγωγή από την Τουρκία «πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας» έπειτα από τον θάνατο του δικηγόρου και επέμειναν οι δράστες να «οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Προτεινόμενα για εσάς