Δέμα με ύποπτη σκόνη στο Μεγάλο Τέμενος των Βρυξελλών

Συναγερμός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες όπου έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο Μεγάλο τέμενος της πόλης ενώ έχει οριστεί και περίμετρος ασφαλείας στην περιοχή γύρω από το κτίσμα μετά τον εντοπισμό δέματος που εμπεριείχε ύποπτη σκόνη. Έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας και συνεργείο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Η σκόνη εστάλη για εργαστηριακή ανάλυση -οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το δέμα δεν περιείχε κάποια ραδιενεργή ουσία. Όπως αναφέρουν το Γαλλικό και το Αθηναϊκό πρακτορείο και αναπαράγει το in.gr, έντεκα άτομα χρειάστηκε να περάσουν από διαδικασία απολύμανσης για προληπτικούς λόγους, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

«Ένα δέμα εντοπίστηκε στην είσοδο του τεμένους, εντός του οποίου βρίσκονταν πολλοί φάκελοι που περιείχαν λευκή σκόνη» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των πυροσβεστών, πυραγός Αν Βίμπιν. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα πρόληψης που θα εφαρμόζαμε στην περίπτωση που επρόκειτο για άνθρακα, όμως πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο» υπογράμμισε η ίδια.

Άνθρακας, κάποιου είδους χημικό προϊόν, κάποιου είδους εκρηκτική ύλη; Καμιά υπόθεση δε μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από το Σάββατο, λόγω των απειλών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Δύο δωμάτια του τεμένους σφραγίστηκαν και 11 άνθρωποι απολυμάνθηκαν για προληπτικούς λόγους. Πρόκειται για εννέα πιστούς και δύο αστυνομικούς, που ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στον τέμενος. Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

«Οι φάκελοι θα μεταφερθούν σε ειδικό δοχείο σε εργαστήριο για να γίνουν αναλύσεις» είπε από την πλευρά του ο Κριστιάν ντε Κονίκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον οποίο επρόκειτο για 12 φακέλους.

Οι αναλύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα τουλάχιστον έξι ωρών, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, η αστυνομία ωστόσο επισημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστούν δύο ή τρεις ημέρες για τα τελικά αποτελέσματα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το δέμα δεν περιέχει κάποια ραδιενεργή ουσία.

Και άλλα τεμένη στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο απειλών τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το Ατανταμούν στο Μόλενμπεκ Σεν Ζαν, που δέχθηκε στις αρχές της εβδομάδας απειλητικά μηνύματα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας, με την υπογραφή «Χριστιανικό Κράτος».