Στήριξη από τη Βουλή για στρατιωτική δράση στη Συρία αναζητά ο Κάμερον

Την παρουσίαση των θέσεών του ώστε η Βρετανία να συμμετάσχει στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να αναπτύξει σήμερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο κ. Κάμερον θα προσπαθήσει να προτρέψει τους βουλευτές να στηρίξουν την στρατιωτική δράση στο πλαίσιο μιας “συνεκτικής στρατηγικής” αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει για την απειλή που επικρέμεται πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τις διακηρύξεις των τζιχαντιστών και θα ταχθεί υπέρ της ανάγκης να μην “επινοικιάζει την ασφάλειά της” η χώρα σε άλλους.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Βουλή θα ψηφίσει σχετικά με το εάν δίνει εξουσιοδότηση για τις επιδρομές. Επί της ουσίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απαντήσει σε έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων που θέτει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ανάμειξη της χώρας στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική ανάμειξη δίχως “συνεκτική διεθνή στρατηγική” σχετικά με την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία. Μάλιστα όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, ο κ. Κάμερον θα χρειαστεί να πείσει ικανό αριθμό βουλευτών από άλλα κόμματα έτσι ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τους “αντάρτες” εντός των Συντηρητικών. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, βρίσκεται υπό πίεση να αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.