Τούρκοι στρατηγοί στην Μόσχα: Προειδοποιήσαμε, προσπαθήσαμε, συνεργαζόμαστε

Τούρκοι στρατηγοί είχαν την Τετάρτη συνομιλίες με Ρώσους στρατιωτικούς ακολούθους στην Άγκυρα και ταυτόχρονα είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία με τις στρατιωτικές Αρχές της Μόσχας, στις οποίες μετέφεραν πως είναι έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία. Στην συνάντηση με τους Ρώσους στρατιωτικούς ακολούθους στην Άγκυρα, οι Τούρκοι στρατηγοί ανέφεραν πως δεν γνώριζαν την εθνικότητα του αεροσκάφους, όταν απηύθυναν τις προειδοποιήσεις, και πως η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και διάσωση των Ρώσων πιλότων.

Επανέλαβαν πως, καθώς δεν υπήρξε απάντηση από το αεροσκάφος στις επίμονες προειδοποιήσεις, τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες εμπλοκής, οι οποίοι ενεργοποιούνται αυτόματα για αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας που πλησιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Νωρίτερα, ο τουρκικός στρατός φέρεται να έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό,  στο οποίο ακούγονται οι πιλότοι των F-16 της να προειδοποιούν το ρωσικό μαχητικό πριν το καταρρίψουν. Συγκεκριμένα, ακούγεται μία φωνή στα αγγλικά να προειδοποιεί τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού να λέει: «Αλλάξτε άμεσα την πορεία προς Νότο».

«Σας μιλά η τουρκική πολεμική αεροπορία. Προσοχή. Πλησιάζετε σε τουρκικό εναέριο χώρο» προειδοποιεί η φωνή. Το ηχητικό μήνυμα μεταδόθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.  Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η προειδοποίηση επαναλαμβανόταν κάθε 30 δευτερόλεπτα επί πέντε λεπτά, αλλά αγνοήθηκε από τους χειριστές του ρωσικού Su-24.

Αντίθετη εντελώς είναι η εκδοχή της Μόσχας την οποία υποστήριξε, μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ, και ο Ρώσος πιλότος που επέζησε της κατάρριψης  και διασώθηκε. Αφού επανέλαβε ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, επέμεινε ότι οι Τούρκοι δεν προχώρησαν ποτέ σε προειδοποιήσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι εστάλησαν προειδοποιήσεις και φέρεται να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα της ηχογράφησης. Εντούτοις, είναι αντικρουόμενο το ότι αμερικανικές πηγές από το Πεντάγωνο υποστηρίζουν ότι το ρωσικό μαχητικό παραβίασε για «λίγα δευτερόλεπτα» τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που αυτομάτως «διαψεύδει» εμμέσως τους ισχυρισμούς περί προειδοποιήσεων για παραβίαση ανά 30 δευτερόλεπτα επί πέντε λεπτά από τουρκικής πλευράς.

Πηγές: in.gr, tovima.gr, naftemporiki.gr