Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι αρχές της Κριμαίας την περιοχή, μετά την πλήρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο παίρνει από την Ουκρανία, εξαιτίας δολιοφθοράς στις γραμμές υψηλής τάσης. Ουκρανικές πηγές δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν ποιος μπορεί να ευθύνεται για τη δολιοφθορά αυτή.
«Στις 22 Νοεμβρίου στις 00:25 (τοπική ώρα, 23:25 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που έρχεται από την Ουκρανία στην Κριμαία», ανακοίνωσε το παράρτημα του ρωσικού υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στην Κριμαία. «Βάσει της απόφασης της διοίκησης της Δημοκρατίας της Κριμαίας η χερσόνησος έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Όπως αναφέρουν το Αθηναϊκό και το Γαλλικό Πρακτορείο αλλά και το Reuters, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης «γεννήτριες της Δημοκρατίας της Κριμαίας τέθηκαν σε λειτουργία. Στη 01:20 οι πόλεις Σιμφερόπολ, Γιάλτα και Σάκι είναι μερικώς συνδεδεμένες», σύμφωνα με το υπουργείο. Οι γεννήτριες παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα νοσοκομεία και σε άλλα ευαίσθητη κτήρια.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, τέσσερις γραμμές υψηλής τάσης μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα από την Ουκρανία στην Κριμαία. Δύο από αυτές υπέστησαν δολιοφθορές τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από έναν πυλώνα του ηλεκτρικού ρεύματος πεσμένο στο έδαφος και από έναν άλλο ο οποίος έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με την εταιρεία, η φύση των ζημιών δείχνει ότι πρόκειται για δολιοφθορά πιθανόν «με τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών».
Οι δύο άλλες γραμμές υψηλής τάσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εξαιτίας μιας έκρηξης. «Οι πυλώνες μόλις καταστράφηκαν!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ένας αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Ίλια Κίβα.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιος ευθύνεται για τις δολιοφθορές.
Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κριμαίας Μιχαήλ Τσερεμέτ δήλωσε ότι η χερσόνησος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια μόλις κατά το ήμισυ.