Προβληματισμός για την Σένγκεν (upd)

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται σε επείγουσα σύνοδο σήμερα στις Βρυξέλλες “για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση” στη τζιχαντιστική απειλή μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, που ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, υπό τη σκιά του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του φερόμενου ως οργανωτή των επιθέσεων, που ταξίδευε ανενόχλητος τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη Συρία και την Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Γαλλία θα πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους της για την λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για την λήψη μέτρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ , ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να συντονισθεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή

Η Συνθήκη Σένγκεν μπορεί να «τεθεί υπό αμφισβήτηση» εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της εκτίμησε ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, χθες, την παραμονή του συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία» αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους.

Ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να «παρεισφρήσουν» στη Γαλλία.

«Τα πρόσωπα αυτά επωφελήθηκαν από την κρίση των προσφύγων (…), αυτό το χάος, (και) ίσως ορισμένοι εξ αυτών παρεισέφρησαν» (στη Γαλλία) είπε ο Βαλς, χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του. Πρόσθεσε ότι «άλλοι βρίσκονταν στο Βέλγιο ήδη. Άλλοι, θέλω να το υπενθυμίσω, βρίσκονταν στη Γαλλία».