WSJ: Το παρασκήνιο των συσκέψεων του Ολάντ στο Stade de France

Τις πρώτες αντιδράσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετά την ενημέρωσή του για τα πολλαπλά χτυπήματα στο Παρίσι αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Ο Γάλλος Πρόεδρος βρισκόταν στο στάδιο Stade de France για να παρακολουθήσει ως θεατής τον φιλικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας όταν ενημερώθηκε – σε πρώτη φάση – για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο.

Μετά από μια μίνι σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρτν Καζνέβ και τον πρόεδρο της γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Νοέλ λε Γκρέτ, ο κ. Ολάντ αποφάσισε ο αγώνας να συνεχιστεί κανονικά παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει να εκτυλίσσεται η φονικότερη όπως αποδείχθηκε τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Γαλλίας.

Η εκτίμηση του κ. Ολάντ σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους που επικαλείται η WSJ ήταν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να αποχωρήσουν οι χιλιάδες των θεατών από το γήπεδο έξω από το οποίο μπορεί να βρίσκονταν περισσότεροι ένοπλοι τρομοκράτες. Η μίνι σύσκεψη διεξήχθη σε μια σουίτα του γηπέδου με τον Φρανσουά Ολάντ και τους συμβούλους του να εκτιμούν ότι «το στάδιο ήταν ο ασφαλέστερος χώρος για τους θεατές» όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι «οι χώροι γύρω από το στάδιο δεν ήταν ασφαλείς».

Έτσι σύμφωνα με την WSJ αποφασίστηκε διακριτικά να μπει «λουκέτο» με το κλείσιμο των εξόδων και την απαγόρευση στους οπαδούς να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Η δεύτερη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί ήταν το τι θα συνέβαινε με τον εν εξελίξει ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας μίλησαν στους παίκτες της Γαλλίας για τα «περιστατικά στο Παρίσι» χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες και ο αγώνας συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά.