«Σφάζονται», πάλι, στο Βερολίνο

Αφορμή για νέο «γύρο» αντιπαράθεσης μεταξύ CSU και Χριστιανοδημοκρατών αποτέλεσε η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι όπως σημειώνει η DW.

Για την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας τα γεγονότα στο Παρίσι αποτελούν τομή στο προσφυγικό. Η πραγματοποίηση αυστηρότερων ελέγχων στα γερμανικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η αναχαίτιση της προσφυγικής ροής προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών και Υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αλλά το πολύ 200.000 με 300.000 άτομα.

Ενώ παρέχει πλήρη στήριξη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παρομοίασε τη ροή των προσφύγων με «χιονοστιβάδα» , ο κ. Ζέντερ επιτίθεται σε συνέντευξη του στην κυριακάτική WELT ανοιχτά στην Καγκελάριο. Η Άνγκελα Μέρκελ «θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι το χρονικά απεριόριστο άνοιγμα των συνόρων ήταν λάθος». Επίσης θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι αντοχές της Γερμανίας έχουν εξαντληθεί και ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων. «Οι πολίτες διακατέχονται από ανασφάλεια» είπε ακόμη ο κ. Ζέντερ, «πάνω σε αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει μια αξιόπιστη απάντηση».

Ενώ ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στηρίζουν δημοσίως την κ. Μέρκελ και προειδοποιούν να μη συγχέεται το προσφυγικό με την τρομοκρατία, για πρώτη φορά βουλευτής του κόμματός της θέτει θέμα παραίτησης της Καγκελαρίου. Μιλώντας στην κυριακάτικη BILD ο Κλάους Πέτερ Βιλς ζήτησε την επαναπροώθηση προσφύγων στα γερμανικά σύνορα. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει «οι πολίτες θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο της καγκελαρίου». Σύμφωνα με τον κ. Βίλς -ο οποίος σημειωτέον ανήκει στους σφοδρότερους επικριτές των δανειακών πακέτων προς την Ελλάδα- οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών διακατέχονται από μια εντεινόμενη απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η προσφυγική κρίση. Στην Κ.Ο. επικρατεί «απόγνωση» επειδή, όπως υποστηρίζει, η ηγεσία της κυβέρνησης «δεν λαμβάνει υπόψη» τις ενστάσεις των βουλευτών.

Το άσχημο κλίμα που επικρατεί στην Κ.Ο. των δύο χριστιανικών κομμάτων επιβεβαιώνει και ο πρόεδρός της Φόλκερ Κάουντερ. Όπως παραδέχεται σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα, επανειλημμένως βουλευτές βίωσαν τον χλευασμό συναδέλφων τους όταν έκαναν λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκλογική τους περιφέρεια και στο να εξηγήσουν την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κάουντερ, που θεωρείται ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ, ο ίδιος όπως και η πλειοψηφία της Κ.Ο. θεωρούν «απολύτως σωστή» την πορεία που έχει χαράξει η καγκελάριος στο προσφυγικό ζήτημα. Ενώ χαρακτήρισε «λάθος» μια συζήτηση για τη διαδοχή της, εξέφρασε την ελπίδα η Άνγκελα Μέρκελ να είναι και στις επόμενες εκλογές υποψήφια για το αξίωμα της καγκελαρίου.

Πηγή: DW