Ρουμανία και Ισπανία προωθούν Διεθνές Δικαστήριο ενάντια στην τρομοκρατία

Τη δημιουργία ενός νέου, παγκόσμιου νομικού σώματος που θα ηγηθεί της μάχης κατά της τρομοκρατίας προτείνουν με άρθρο τους οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας, Bogdan Aurescu, και της Ισπανίας, José García-Margallo y Marfil, τονίζοντας πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν μια τραγική υπενθύμιση της πανταχού παρουσίας της σύγχρονης τρομοκρατίας.

Όπως σημειώνουν, η διεθνής κοινότητα από καιρό ανησυχεί για την απειλή της τρομοκρατίας, με τις χώρες να εφαρμόζουν νέους νόμους για την ασφάλεια και να δημιουργούν ειδικές μονάδες στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας, συνοδεύοντας τις ενέργειες αυτές με διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες και διμερείς συμφωνίες. Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες δημιουργίας ενός παγκόσμιου νομικού σώματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 19 «τομεακές» συνθήκες για την τρομοκρατία, που καλύπτουν τις βομβιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις, την πυρηνική τρομοκρατία, την οικονομική τρομοκρατία, τις ενέργειες κατά της ασφάλειας αέρος και ύδατος και τις ενέργειες κατά διεθνώς προστατευμένων ατόμων, όμως ακόμα δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος νομικός μηχανισμός που θα καταπολεμά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της.

Οι δυο υπουργοί τονίζουν πως όσες προσπάθειες έγιναν για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, απέτυχε λόγω διαφωνιών μεταξύ των χωρών, και κυρίως ως προς το θα οριστεί η τρομοκρατία και αν θα περιλαμβάνει και ενέργειες στρατιωτικών δυνάμεων και μαχητών της ελευθερίας, όπως αναφέρει το euro2day. Πρόσφατα μάλιστα, εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια να ενταχθεί η τρομοκρατία στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ελλείψει ενός καθολικά αποδεκτού ορισμού –αλλά και λόγω του επιπλέον φόρτου εργασίας που θα σήμαιναν τέτοιες υποθέσεις.

Τον Φεβρουάριο, η Ρουμανία και η Ισπανία ξεκίνησαν μια κοινή διαδικασία διαβούλευσης για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Δικαστηρίου Κατά της Τρομοκρατίας, που θα έχει την εξουσία να διώκει οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια διενεργηθεί μετά τη δημιουργία του Δικαστηρίου και θα παρέχει βοήθεια σε χώρες με αδύναμα νομικά συστήματα, αποτελώντας παράλληλα ένα ισχυρό μέσο αποτροπής των επίδοξων τρομοκρατών.

Το Δικαστήριο αυτό θα έχει συμπληρωματική δικαιοδοσία τόσο σε εθνικά δικαστήρια όσο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και θα παρεμβαίνει μόνο όταν οι εγχώριοι μηχανισμοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δικάσουν μια υπόθεση τρομοκρατίας, ή όταν τα εγκλήματα διενεργήθηκαν εκτός της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Προτείνουν επίσης τη δημιουργία μιας πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης ή δύναμης ασφαλείας που θα μπορεί να ενεργεί στην περίπτωση που μια κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνεργαστεί στην εξασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων κατά των κατηγορουμένων.

Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Ισπανίας, η δημιουργία του Δικαστηρίου αυτού θα χρειαστεί μια διεθνή συνθήκη ή μια δεσμευτική πράξη από τον ΟΗΕ ώστε να διασφαλιστεί η καθολική δικαιοδοσία του, με βάση τα προηγούμενα των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων για τη Γιουγκοσλαβία και την Ρουάντα και το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο .

Όπως σημειώνουν, η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, η σημαντικότερη εκ των οποίων εξακολουθεί να είναι η ομοφωνία ως προς το τι συνιστά έγκλημα τρομοκρατίας. Επίσης, για να δημιουργηθεί το Διεθνές Δικαστήριο Κατά της Τρομοκρατίας και να έχει νομιμοποίηση θα πρέπει να έχει τη στήριξη από την κοινωνία των πολιτών, τον ακαδημαϊκό κόσμο και το ευρύ κοινό, κάτι που δεν θα είναι εύκολο, σε μια περίοδο που οι νομοθέτες αντιμετωπίζουν τόσα άλλα οικονομικά και στρατηγικά προβλήματα. Όμως, όπως εκτιμούν, ένα ισχυρό νομικό εργαλείο στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας θα αποδειχθεί γρήγορα αναγκαίο και έτσι θα δικαιολογηθεί εύκολα η προσπάθεια που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία του.