Ιορδανός αστυνομικός αιματοκύλισε κέντρο εκπαίδευσης των ΗΠΑ στο Αμμάν

Οκτώ νεκρούς άφησε πίσω του Ιορδανός αστυνομικός ο οποίος άνοιξε πυρ κατά κέντρου εκπαίδευσης της Αστυνομίας στην Ιορδανία. Νεκροί είναι δύο Αμερικανοί, ένας Νοτιοαφρικανός και πέντε Ιορδανοί ενώ άλλα έξι στελέχη της Αστυνομίας τραυματίστηκαν. Το Κέντρο Εκπαίδευσης, λίγο έξω από το Αμάν, χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και εκπαιδεύει κυρίως Παλαιστίνιους και Ιρακινούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, όπως αναφέρει το in.gr, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των αστυνομικών, υποσχέθηκε πλήρη έρευνα, δεδομένου ότι «το συμβάν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιορδανίας δήλωσε στο Associated Press ότι εξετάζονται τα κίνητρα του δράστη, κυρίως αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Ο δράστης ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός.

Η Ιορδανία στηρίζει απόλυτα τη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, στις επιδρομές που πραγματοποιεί εδώ και μήνες κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Παράλληλα, έχει δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία στο έδαφός της ενώ στο εσωτερικό της κοινωνίας της είναι ισχυρό το ρεύμα στήριξης στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και σε μικρότερο βαθμό ακόμη και ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η «αλ Κάιντα» ή και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Πάντως, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία θεωρεί πρόωρη την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος για τα κίνητρα του δράστη. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι δεν αλλάζει η πολιτική της σε θέματα ασφάλειας.