DW: Οι όροι του Ντ. Κάμερον για παραμονή στην ΕΕ

Ενόψει του δημοψηφίσματος στα μέσα του επόμενου χρόνου που θα καθορίσει την παραμονή της Μεγ. Βρετανίας στην ΕΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και στο διάγγελμα που θα ακολουθήσει την Τρίτη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει ότι θα επανεξετάσει τη στάση του ως προς την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, εφόσον τα αιτήματα του για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις δεν ληφθούν σοβαρά υπ όψιν.

“Καταθέτουμε τρία κομβικά για τη συμμετοχή μας ζητήματα. Αλλαγή στο καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης, πιο συγκεκριμένα να κοπεί για τα 4 πρώτα χρόνια η χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε νέους μετανάστες από την Ευρώπη, να απολαμβάνουν οι χώρες εκτός ευρωζώνης ισότιμη μεταχείριση στη λήψη αποφάσεων και να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στα εθνικά κοινοβούλια να νομοθετούν.”

Ξεκινά η σοβαρή διαπραγμάτευση

Αυτά είναι τα τρία βασικά προαπαιτούμενα του κ. Κάμερον για να ηγηθεί προσωπικά της εκστρατείας παραμονής της χώρας του στην Ευρώπη. “Επιθυμώ ψυχή τε και σώματι την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κάνω τα πάντα για να συνεχιστεί εφόσον αυτή αποδεχθεί ότι ορισμένες συνθήκες έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα και απαιτούνται αλλαγές. Αν απορριφθούν τα καθόλα λογικά μας αιτήματα δεν απομένει άλλος δρόμος από το να υποστηρίξω την αποχώρηση μας.” Με την επιστολή του προς τις Βρυξέλλες και την απόφαση να απευθυνθεί προς τους πολίτες ξεκινά από βρετανικής πλευράς η σοβαρή διαπραγμάτευση για το μέλλον της Βρετανίας και ευρύτερα της ΕΕ, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε αλλαγές στο καθεστώς της εσωτερικής μετανάστευσης αντιτίθενται οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την Πολωνία, λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών τους στη Βρετανία, ενώ δεν φαίνεται να είναι αντίθετη η Γερμανία. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η βρετανική και η γερμανική πλευρά έχουν συγκλίνει σε πολλά, κάτι που φάνηκε στις δηλώσεις συμπαράστασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τζορτζ Όσμπορν στο Βερολίνο.

Εκλαμβάνουν επίσης την κίνηση Κάμερον ως τακτική εφησυχασμού των ευρωσκεπτικιστών και παράλληλα μια απόπειρα απομόνωσης της Γαλλίας, της μόνης χώρας που εξακολουθεί πεισματικά να απορρίπτει κάθε συζήτηση για αλλαγή του παρόντος status quo στην Ευρώπη.