Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία

Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος. Είναι μόλις η τέταρτη επίσκεψη Ποντίφικα στη μουσουλμανική χώρα.

Το 1967, ο Παύλος VI έκανε την αρχή. Ακολούθησε ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ to 1979 και ο Βενέδικτος ΧVI το 2006.

Ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για μια από τις πιο “λεπτές αποστολές του Πάπα Φραγκίσκου τους 18 μήνες που ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, καθώς αναμένεται να παλέψει με τα προβλήματα των διώξεων των χριστιανών στο μουσουλμανικό κόσμο και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις σχέσεις με το Ισλάμ σε μια εποχή  που ο τζιχαντισμός εξαπλώνεται”.

Φτάνοντας στην Τουρκία, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, όπως συνηθίζεται κατά την επίσκεψη κάθε ξένου ηγέτη.

Στην συνέχεια τον υποδέχτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι. Είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που πέρασε τις πύλες του νέου προεδρικού μεγάρου.

Αναμένονται συναντήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο στόχος του Ποντίφικα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με το μουσουλμανικό κόσμο, τις οποίες είχε φτάσει στα όριά τους ο προκάτοχός του Πάπας Βενέδικτος XVI.

O Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να αναφερθεί και στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και το κύμα μεταναστών που έχει φτάσει στην Τουρκία.

Ο αριθμός των Σύρων που έχει φτάσει στη γείτονα χώρα ξεπερνά τα 1,6 εκατομμύρια.

Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται επίσης ευκαιρια ενδυνάμωσης των ήδη καλών σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η παρουσία του Πάπα στην γιορτή του Αγίου Ανδρέα – ο οποίος θεωρείται για τους Ορθόδοξους, ότι ο Άγιος Πέτρος για τους Καθολικούς- αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι του προγράμματος που θα ακολουθήσει ο Ποντίφικας.

O Φραγκίσκος θα έχει επίσης κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

http://www.hurriyetdailynews.com/live-erdogan-meets-pope-francis-at-presidential-palace.aspx?pageID=238&nID=74945&NewsCatID=338

http://www.dailysabah.com/politics/2014/11/28/pope-francis-arrives-in-turkish-capital