Πάλι από την αρχή...

Ενώ η διαμάχη μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία φάνηκε να τίθεται στο περιθώριο μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη την Πέμπτη στην καγκελαρία, από χθες το βράδυ επικρατεί ξανά αναβρασμός. Αφορμή ήταν δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος έκανε λόγο για περιορισμό του χρόνου παραμονής για Σύρους πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο στη Γερμανία, στους οποίους δεν θα επιτρέπεται, όπως δήλωσε να φέρουν την οικογένειά τους στη χώρα, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει η κυβερνητική συμφωνία.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι στους Σύρους πρόσφυγες θα παρέχεται μεν προστασία, αλλά «τη λεγόμενη επικουρική προστασία. Αυτό σημαίνει χρονικά περιορισμένη και χωρίς οικογενειακή μετοίκηση (σ.σ. στη Γερμανία)». Παρότι ο ίδιος ο υπουργός ανασκεύασε αργότερα χθες το βράδυ τις δηλώσεις του και παρά τη σχετική διάψευση εκ μέρους και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, επικράτησε σύγχυση και υπήρξαν αντιδράσεις.

Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τις χθεσινές προτάσεις του Τόμας ντε Μεζιέρ δια στόματος του αντιπροέδρου του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ. Όπως δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, το κόμμα του δεν πρόκειται συναινέσει σε περιορισμούς σε βάρος Σύρων προσφύγων. Ζητώντας να εφαρμοστούν όσα έχουν πρόσφατα συμφωνηθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Στέγκνερ κάλεσε τους Χριστιανοδημοκράτες να πάψουν να καταθέτουν «σε καθημερινή βάση ανώριμες προτάσεις».

Η στάση αυτή επιδεικνύει, όπως είπε, κυβερνητική ανικανότητα και οι επωφελούμενοι είναι δεξιοί λαϊκιστές και ξενοφοβικά κινήματα. Το άμεσα ζητούμενο είναι κατά τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό είναι ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ, να προωθήσει «επιτέλους» την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η έντονη αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών ήταν αναμενόμενη, όπως επίσης και η απόρριψη της πρότασης ντε Μεζιέρ από την καγκελαρία, πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο αναρωτιούνται για τους λόγους της πρωτοβουλίας του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία, όπως εκτιμούν, συνιστά «κατάχρηση της εμπιστοσύνης» της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ο Τόμας ντε Μεζιέρ συνεχίζει να ακολουθεί δική του ατζέντα στο προσφυγικό. Συνέπεια αυτής της στάσης του ήταν η κ. Μέρκελ να του αφαιρέσει την αρμοδιότητα του συντονισμού των δράσεων στο προσφυγικό, μεταβιβάζοντάς την στην καγκελαρία.

Πάντως, μια απομάκρυνση του κ. ντε Μεζιέρ από την κυβέρνηση δεν θα ήταν και τόσο εύκολη. Οι απόψεις του βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο κομματικό ακροατήριο. Ενδεικτικές του εσωκομματικού κλίματος είναι σημερινές δηλώσεις του εκπρόσωπου της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιούργκεν Χαρτ, με τις οποίες υιοθετεί τις χθεσινές προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών.

Πηγή: DW

Προτεινόμενα για εσάς