Η Αίγυπτος απορρίπτει την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας

Δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις έκρηξης στα συντρίμμια του ρωσικού Α321 που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά δήλωσε ο Υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Χουσάμα Καμάλια, σύμφωνα με το πρακτορείο NOVOSTI.

“Η υπόθεση για έκρηξη στο ρωσικό αεροπλάνο δεν βασίζεται σε γεγονότα. Οι ερευνητές δεν έχουν κάποιες αποδείξεις ή στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή” σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η DW μεταδίδει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε πολύ πιθανό η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να φέρει την ευθύνη για την συντριβή του μοιραίου Airbus στη χερσόνησο του Σινά το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Χάμοντ προέβη στη συγκεκριμένη εκτίμηση με σημερινές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Λονδίνο.

Στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους πάνω από τη χερσόνησο του Σινά το περασμένο Σάββατο προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό εντός του Airbus. Υπάρχει «σημαντική πιθανότητα», δήλωσε χθες το βράδυ στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Όπως επισήμανε, συνεκτιμήθηκαν στοιχεία από διαφορετικές πηγές πριν η κυβέρνηση καταλήξει στα συμπεράσματά της.

Ο κ. Χάμοντ απηύθυνε προειδοποίηση να αποφεύγονται οι πτήσεις προς ή πάνω από το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος παρασύροντας στον θάνατο τους 224 επιβαίνοντες. Η βρετανική κυβέρνηση διέκοψε προς το παρόν τις πτήσεις από τη Μ. Βρετανία προς το Σαρμ ελ Σέιχ. Νωρίτερα είχε απαγορεύσει τις πτήσεις από το εν λόγω τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου προς το βρετανικό έδαφος. Διακοπή πτήσεων προς το Σαρμ ελ Σέιχ -αρχικά έως την Κυριακή- επέβαλε εν τω μεταξύ και η ολλανδική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφυγε να δώσει δημοσίως τροφή στις θεωρίες περί βόμβας στο μοιραίο αεροσκάφος. «Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν θα βοηθούσε εάν επιτρέπαμε οι δικές μας θεωρήσεις και απόψεις να εισρεύσουν στις έρευνες», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι. Παρότι έγινε σύσταση σε υπαλλήλους της κυβέρνησης να αποφύγουν ταξίδια προς το Σινά, η συμβουλή αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, δεν εδράζεται σε νέες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας.

Ωστόσο, παρασκηνιακά πληθαίνουν οι δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που θεωρούν πιθανό η συντριβή του αεροσκάφους να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Κύκλοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμούν ότι μέλη του ΙΚ κατάφεραν να μεταφέρουν βόμβα στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και NBC αλλά και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία AP και AFP, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Πάντως οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν παράλληλα ότι δεν υπάρχει έως τώρα καμία επίσημη εκτίμηση του ζητήματος από πλευράς της CIA ή άλλης μυστικής υπηρεσίας. Επισημαίνουν επίσης ότι οι έρευνες στο σημείο της συντριβής αλλά και η εξέταση ενός από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σαμί Σούκρι χαρακτήρισε «πρόωρη και αδικαιολόγητη» τη χθεσινή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για διακοπή πτήσεων προς το Σαρμ ελ Σέιχ, σχολιάζοντας ότι η εξαγωγή βεβιασμένων συμπερασμάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλη μερίδα του αιγυπτιακού πληθυσμού που ζει από τον τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συντριβή του Airbus παρακλάδι του ΙΚ στο Σινά είχε αναλάβει την ευθύνη για το συμβάν, εκδοχή που αμφισβητήθηκε από τους ειδικούς. Οι ρωσικές και αιγυπτιακές αρχές είχαν χαρακτηρίσει απίθανο το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Χθες πάντως μέλη της ίδια εξτρεμιστικής οργάνωσης επανέλαβαν σε ηχογραφημένο μήνυμα τον ισχυρισμό τους ότι μέλη του ΙΚ προκάλεσαν τη συντριβή του Airbus. Η αυθεντικότητα του μηνύματος αυτού δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη από ανεξάρτητη αρχή.