Η πιο μόνη γυναίκα της Ισπανίας -Η νέα ζωή της πρώην Βασίλισσας Σοφίας

Η πρώην Βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, έγινε χθες, 2 Νοεμβρίου, 77 ετών. Η κόρη του πρώην Βασιλιά της Ελλάδας, Παύλου, ζει μια νέα ζωή μετά τον χωρισμό της από τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος. H τελευταία κοινή εμφάνιση του πρώην βασιλικού ζεύγους ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν αναγκάστηκαν να καθίσουν δίπλα-δίπλα για την πρώτη κοινωνία της εγγονής τους Leonor, κόρης του γιου τους, Βασιλιά Φελίπε, και της Λετίσια της Ισπανίας.

H νέα ζωή της Σοφίας

Σήμερα η Σοφία περνάει γεμάτες ημέρες. Άλλοτε βρίσκεται σε διακοπές στη Μαγιόρκα με την οικογένειά της και τα εγγόνια της και φωτογραφίζεται ως καλή και υποδειγματική γιαγιά.

Άλλοτε συμμετέχει σε εκδηλώσεις ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, μόνη ή με τη Βασίλισσα Λετίσια. Εδώ, οι δύο γυναίκες βρίσκονται στο παλάτι Zarzuela της Μαδρίτης, στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, όπου η Λετίσια έγινε επίτιμη πρόεδρος της Οργάνωσης Βοήθειας Κατά της Τοξικομανίας, μια θέση που ως σήμερα κατείχε η πεθερά της, πρώην Βασίλισσα Σοφία.

Για τα 77α γενέθλιά της, το περιοδικό Paris Match δημοσίευσε ανέκδοτες φωτογραφίες της Σοφίας, σε νεότατη ηλικία, όταν έφτασε στο Παρίσι, το 1956, μαζί με τους γονείς της Παύλο και Φρειδερίκη. Εδώ, η Σοφία δεν έχει ακόμη παντρευτεί τον Χουάν Κάρλος.

Ο χωρισμός

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η παραίτηση του Χουάν Κάρλος από τον θρόνο υπέρ του γιου του, πριν από έναν χρόνο, επιτάχυνε τον χωρισμό των δύο συζύγων. Ως τότε, Χουάν Κάρλος και Σοφία έκαναν τυπικές εμφανίσεις ως βασιλείς, αλλά ζούσαν σε χωριστά διαμερίσματα και επικοινωνούσαν με σημειώματα και μέσω προσωπικού. Και αυτό από τη δεκαετία του 1970!

Στο βιβλίο της Ισπανίδας Pilar Eyre «Η μοναξιά μιας βασίλισσας», η Σοφία αποκαλείται «η πιο μόνη γυναίκα της Ισπανίας». Το ίδιο βιβλίο αποδίδει στον Χουάν Κάρλος πάνω από 1.500 γυναικείες κατακτήσεις. Τον Αύγουστο του 2015 τα ισπανικά μίντια απόλαυσαν τις δηλώσεις κάποιου Alberto Sola Jimenez, αφεντικού μιας καφετέριας, ο οποίος είπε πως έχει επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι νόθος γιος του Χουάν Κάρλος.

11

Τον Απρίλιο του 2015, η διάσημη στην Ισπανία δημοσιογράφος Ana Romero δημοσίευσε το βιβλίο «Final de Partida», στο οποίο εξιστορεί τη διπλή ζωή του πρώην Ισπανού βασιλιά και την ερωτική του σχέση με τη Γερμανίδα αριστοκράτισσα Κορίνα Βιτγκενστάιν, η οποία έκανε την πρώτη εμφάνισή της δίπλα του σε σαφάρι στην Αφρική, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το iefimerida. Στο ίδιο βιβλίο, η Ana Romero περιγράφει τη Σοφία ως κλεισμένη σε ένα τείχος σιωπής και τυπικής αξιοπρέπειας, εδώ και δεκαετίες. Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι η Σοφία είχε δύο φορές αποφασίσει να κλείσει πίσω της την πόρτα του παλατιού Zarzuela.

Γράφει επίσης ότι ο Χουάν Κάρλος είχε σχεδιάσει να χωρίσει τη Σοφία και να παντρευτεί σε δεύτερο γάμο την Κορίνα και να της δώσει τον βασιλικό τίτλο Corinna de Bourbon. Η ιστορία γράφτηκε αλλιώς, καθώς ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε υπέρ του γιου του το 2014.

Ο βασιλιάς και η Κορίνα Βιτγκενστάιν

Η συγγραφέας Ana Romero περιγράφει μια ζωή με παρασκήνιο και ύπουλα χτυπήματα που συνέβησαν μέσα στο παλάτι για να αναγκάσουν τον Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο. Ο πρώην Βασιλιάς έπεσε σε δυσμένεια όταν τραυματίστηκε σε ένα σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, όπου βρισκόταν με την Κορίνα Βιτγκενστάιν. Μετά το ατύχημα, έκλεισαν τον βασιλιά σε απομόνωση και παρά τις αντιρρήσεις του παρέμεινε εκεί για καιρό. Σταδιακά του αφαίρεσαν τις εξουσίες και αρμοδιότητες, ώστε να μη θέσει ξανά σε κίνδυνο τη διαδοχή και τον διάδοχο Φίλιππο.

22

Το βιβλίο «φωτογραφίζει» έναν Χουάν Κάρλος εγκαταλελειμμένο από όλους, άρρωστο, τρομοκρατημένο στην ιδέα ότι θα κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο σαν τη μητέρα του. Μόνο στήριγμά του ήταν η Κορίνα, η οποία, ωστόσο, αναγκάστηκε να εξαφανιστεί από τη δημόσια σκηνή της Ισπανίας διότι θεωρήθηκε κίνδυνος για τη μοναρχία. Η Κορίνα, σύμφωνα με το βιβλίο, κρατούσε το χέρι του Χουάν Κάρλος στο νοσοκομείο, ανησυχούσε για την υγεία του και απομακρυνόταν όταν πήγαινε η βασίλισσα Σοφία για μια τυπική επίσκεψη.

«Ο βασιλιάς και η βασίλισσα δεν είναι πλέον παρά μια επαγγελματική ομάδα», γράφει η Ana Romero, η οποία αναφέρει ότι ο Χουάν Κάρλος έκανε απιστίες και στη Βιτγκενστάιν, που τον εγκατέλειψε δύο φορές εξαιτίας αυτών! Η Ana Romero εικονογραφεί τον Χουάν Κάρλος σαν έναν άνθρωπο εγωιστή, με μοναδικό στόχο να διατηρήσει τη βασιλεία του, μακριά από τη ζωή και τα προβλήματα των Ισπανών που βρίσκονταν σε οικονομική κρίση. Το βιβλίο περιγράφει την απελπισία του μπροστά στη διαλυμένη οικογένειά του και τη μοναξιά του όταν ο γιος του Φελίπε πήρε το μέρος της μητέρας του.

Του απαγόρευσαν να κάνει ένα ταξίδι στο Αμπου Ντάμπι, όπου ήθελε να συναντήσει την Κορίνα, και τηλεφώνησε σε έναν φίλο του: «Στείλε μου ένα πιστόλι να αυτοκτονήσω»! Ακόμη κι αν αυτή η φράση δεν ειπώθηκε έτσι ακριβώς, δείχνει την ατμόσφαιρα στο παλάτι Zarzuela, όπου το σκάνδαλο της Πριγκίπισσας Κριστίνα και του συζύγου της Iñaki Urdangarin είχαν ήδη συμβάλει στο να αμαυρώσουν την εικόνα της μοναρχίας.

Αντιπάθεια για τη νέα βασίλισσα

Η Ana Romero διηγείται ότι ο Χουάν Κάρλος ήθελε οπωσδήποτε να παντρευτεί την Κορίνα Βιτγκενστάιν. Δεν καταλάβαινε γιατί η κόρη του Ελένα είχε πάρει διαζύγιο, ο γιος του Φελίπε είχε παντρευτεί μια διαζευγμένη γυναίκα και εκείνος δεν είχε το δικαίωμα να κάνει το ίδιο.

Σχεδίαζε να γιορτάσει τη βασιλεία του τον Νοέμβριο του 2015 και στη συνέχεια να εγκατασταθεί στο εξωτερικό με την Κορίνα. Η συγγραφέας λέει και κάτι πολύ γαργαλιστικό: ότι ο Χουάν Κάρλος επέμενε να μείνει στον θρόνο γιατί πίστευε ότι η Λετίσια (πρώην παρουσιάστρια σε κανάλι), με την οποία διατηρεί τις χειρότερες σχέσεις, δεν ήταν άξια, ούτε έτοιμη να γίνει βασίλισσα. Θύμιζε, μάλιστα, πάντα στον γιο του Φελίπε ένα συμβάν: το καλοκαίρι του 2013 είχε εγκαταλείψει τον άντρα της και τα παιδιά της στο νησί Μαγιόρκα. Ο Χουάν Κάρλος ήταν πεπεισμένος ότι η Λετίσια δεν αγαπούσε πλέον τον Φελίπε.

Το βιβλίο προκάλεσε σάλο στην Ισπανία όταν εκδόθηκε. Ωστόσο, η συγγραφέας Ana Romero είναι η μοναδική Ισπανίδα δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από την Κορίνα Βιτγκενστάιν και πιθανότατα τα μεγαλύτερα μυστικά τα έμαθε από τη γυναίκα που το προσπάθησε αλλά δεν κατόρθωσε να γίνει Βασίλισσα της Ισπανίας.

 

1 2

3 4

5

6

7