Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχή του Αφγανιστάν που επλήγη από τον σεισμό

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχή σε μια από τις δύο βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας, γεγονός που υπογραμμίζει τα προβλήματα ασφαλείας που εμποδίζουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αντάρτες έθεσαν σήμερα τα ξημερώματα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ντάρκαντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Τάχαρ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Τατζικιστάν, συνεχίζοντας την προέλασή τους.

Από την περιοχή γύρω από την Ντάρκαντ δεν υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες ζημιές και πολλές απώλειες ζωών από τον σεισμό της Δευτέρας, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 360 ανθρώπους στο βόρειο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται μέσα στην πληγείσα ζώνη και τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 έχουν τραυματιστεί στην επαρχία Τάχαρ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Αμπντούλ Χάλιλ Άσιρ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποσυρθεί από την πρωτεύουσα, έπειτα από νυχτερινές μάχες που διήρκεσαν έξι ώρες.

Ο κ. Άσιρ δεν είχε πληροφορίες για θύματα, ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, ενώ δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν. Παρόλο που οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι επιτρέπουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες από τον σεισμό, οι συνεχιζόμενες μάχες προκαλούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας.

Σε μήνυμα που ανήρτησαν στον ιστότοπό τους οι Ταλιμπάν καλούν «τους συμπατριώτες μας που έχουν την καλή θέληση και τις οργανώσεις αρωγής να μη φεισθούν προσπαθειών για να προσφέρουν τρόφιμα και ιατρικό υλικό στους πληγέντες».

Παράλληλα, «οι μουτζαχεντίν θα πρέπει να προσφέρουν την άνευ όρων βοήθειά τους στα θύματα και να διευκολύνουν το έργο των οργανώσεων αρωγής».