Κλιμακώνουν την ένταση οι ΗΠΑ

To USS Lassen, έναν καταστροφέα κατευθυνόμενων βλημάτων έστειλε το πολεμικό ναυτικό ων ΗΠΑ, στα τεχνητά νησιά που έχει χτίσει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, σε έναν θαλάσσιο διάδρομο με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση στον κόσμο.

Το πλοίο πλησίασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων που έχει οριοθετήσει η Κίνα, και θα βρίσκεται στη περιοχή για αρκετές ώρες, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Η περιπολία του πλοίου θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί στο αρχιπέλαγος Σπράτλι και κοντά σε δύο ύφαλους (Σούμπι και Μίστσιφ) οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προτού η Κίνα ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο οικοδόμησης για να τα μετατρέψει σε νησιά το 2014.

Το πολεμικό σκάφος θα συνοδεύεται από ένα ή δύο αεροσκάφη τα οποία εκτελούν συχνές ανιχνευτικές πτήσεις στη περιοχή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τις επόμενες εβδομάδες θα εκτελούνται περαιτέρω ανιχνευτικές αποστολές, και γύρω από τμήματα που έχουν χτιστεί από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στην περιοχή Σπράτλι.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταστήσει ξεκάθαρο στην Κίνα το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ελεύθερη εμπορική διέλευση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πρόκειται για μια απόφαση ρίσκο των ΗΠΑ, καθώς μπορεί να διαταραχθούν περισσότερο οι ήδη δύσκολες σχέσεις με την Κίνα, με την οποία οι αμερικανικές επιχειρήσεις και τα οικονομικά ενδιαφέροντα είναι βαθιά συνδεδεμένα.

Η Κίνα, από την πλευρά της, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να αποφύγουν να πουν ή κάνουν οτιδήποτε προκλητικό, και να δράσουν υπεύθυνα στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Πηγή: skai.gr