"Φιλελεύθερη" νίκη

Συντριπτική νίκη κατήγαγαν οι φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον Καναδά. Ο 43χρονος Τριντό θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας τη σχεδόν δεκαετή παραμονή των συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ στην εξουσία.

Γύρω στις 23:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα), το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά εξασφάλισε ότι λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς πιστωνόταν ποσοστό περίπου 43% μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που μετέδωσαν τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι φιλελεύθεροι του Τριντό θα ξεπεράσουν τις 170 έδρες, δηλαδή εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 338 εδρών, έναντι περίπου 100 που εξασφαλίζουν οι συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, οι οποίο βρίσκονται στην εξουσία από το 2006.

Ο Στίβεν Χάρπερ υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την ήττα του.

Από την εκλογική του περιφέρεια το Κάλγκαρι, στον δυτικό Καναδά, ο Χάρπερ αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Τριντό που οδήγησε τους φιλελεύθερους στη νίκη. «Εκλέξαμε μια κυβέρνηση φιλελευθέρων, είναι ένα αποτέλεσμα που αποδέχομαι χωρίς δισταγμό», δήλωσε ο Χάρπερ, υπερηφανευόμενος παράλληλα ότι οικοδόμησε «έναν Καναδά πιο δυνατό από ποτέ» από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2006.

Πηγή: ΑΠΕ