Κύπρος: Παραμένουν οι όροι που «πάγωσαν» κεφάλαια της ένταξης της Τουρκίας

Η Κύπρος δεν μπορεί να συναινέσει σε άρση του βέτο επί των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις επαφές που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ στην Τουρκία με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου, στο πλαίσιο των οποίων έγινε σαφώς λόγος για ενδεχόμενο άρσης των κεφαλαίων 17, 23, 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ως ένα από τα ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα για να συμβάλλει περισσότερο στην προσπάθεια αναχαίτισης του προσφυγικού 0 μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη.

Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι δεν έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους έχουν παγώσει συγκεκριμένα κεφάλαια που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα ζήτησε συνολικά το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων φέτος των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Τα κεφάλαια αυτά τα έχει μπλοκάρει από το 2009 η Λευκωσία, λόγω άρνησης της Άγκυρας να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο δέκα. Το Πρωτόκολλο 10 προβλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όλη της την επικράτεια και, προσωρινά, λόγω της ανώμαλης κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο, το κοινοτικό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στην κατεχόμενη περιοχή. Η Τουρκία, όμως, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να συζητήσει το ενδεχόμενο ανοίγματος του κεφαλαίου 17 για την Οικονομία και Νομισματική Πολιτική.