Ρωσο-γαλλική διπλωματική εμπλοκή «στον αέρα»

Την οργή της ρωσικής ηγεσίας έχει προκαλέσει η προσέγγιση ενός γαλλικού μαχητικού στο επίσημο κρατικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της χώρας. Το επεισόδιο σημειώθηκε εντός γαλλικού εναέριου χώρου, τη Δευτέρα, με βάση τα όσα καταγγέλλει η Μόσχα, αλλά το Παρίσι, προς το παρόν, αρνείται κάθε ευθύνη.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, πρόκειται για «επικίνδυνη προσέγγιση μεταξύ γαλλικού μαχητικού εντός του εναέριου χώρου της χώρας του και ενός αεροσκάφους που μετέφερε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ρωσίας», όπως σημειώνει το ethnos.gr Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε άμεσα τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα για εξηγήσεις, αλλά η γαλλική πλευρά αρνήθηκε κάθε ευθύνη, λέγοντας ότι το μαχητικό δεν ήταν γαλλικό αλλά ελβετικό, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ή λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των Γάλλων, δεν ενεπλάκη γαλλικό αεροσκάφος στο συμβάν, το οποίο οι Ρώσοι τοποθετούν χρονικά στις πρωινές ώρες της Δευτέρας. «Είναι ένα ελβετικό αεροσκάφος», είπε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου Μπερνάρ Σταμπφλί δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το συμβάν που καταγγέλλει η ρωσική πλευρά, αλλά πραγματοποιείται έρευνα.

Στο επιβατικό αεροσκάφος επέβαινε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ρωσικού κάτω κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, με προορισμό τη Γενεύη της Ελβετίας, προκειμένου να παρευρεθεί σε διεθνή συνάντηση κοινοβουλευτικών. Δεδομένου ότι το αεροδρόμιο της Γενεύης είναι πολύ κοντά στα γαλλοελβετικά σύνορα, όπως αναφέρει το Reuters, είναι πιθανό να υπήρξε σύγχυση σχετικά με το σε ποιας χώρας εναέριο χώρο βρισκόταν το επιβατικό αεροσκάφος όταν σημειώθηκε το συμβάν.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια, «ο πρέσβης ενημερώθηκε για την βαθιά ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με αυτό που συνέβη. Υπογραμμίστηκε ότι τέτοιες κινήσεις από το Παρίσι υπονομεύουν την πιθανότητα να επιλεγεί η Γαλλία ως ο χώρος πραγματοποίησης διεθνών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων».

Η αναφορά αυτή «υπενθυμίζει» ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο B. Πούτιν είχε βρεθεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο Pρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με την κρίση στην Oυκρανία.