Ιταλία: Διασώθηκαν 1.830 μετανάστες σε ένα 24ωρο

Επιχειρήσεις διάσωσης 1.830 μεταναστών πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα μόλις 24ωρο από ιταλικές αρχές, ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Πρόκειται για έξι διαφορετικές επιχειρήσεις, στις οποίες μετείχαν και δύο ξένα πολεμικά πλοία, ένα ιρλανδικό, το Samuel Beckett, το οποίο διέσωσε 242 ανθρώπους και το βρετανικό Enterprise, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή δύναμη Eunavfor Med, το οποίο διέσωσε συνολικά 639 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, ενώ σχεδόν 2.750 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 11 Σεπτεμβρίου, σχεδόν 310.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα και 121.000 στην Ιταλία. Εξάλλου 2.166 έχουν φτάσει στην Ισπανία και 100 στη Μάλτα.

Μια νέα φάση στον αγώνα κατά των διακινητών στην Μεσόγειο θα ξεκινήσει αύριο, επιτρέποντας στα πλοία που ανήκουν στη δύναμη Eunavfor Med να επεμβαίνουν στα διεθνή ύδατα. Τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν εφεξής να επιχειρούν κατά των διακινητών, υπό τον όρο όμως ότι παραμένουν εντός διεθνών υδάτων και ότι δεν εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.