Αυστρία: Αδύνατη μοιάζει η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η τελευταία πράξη για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαδραματίζεται στη Βιέννη. Το Ιράν εμμένει στις απόψεις του. Το ίδιο και η Δύση. Ορισμένοι εκτιμούν ότι πιθανόν τη Δευτέρα δε θα ληφθεί καμία απόφαση και θα υπάρξει ακόμη μία προσπάθεια.

ΗΠΑ και Γερμανία εργάζονται για να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν με τη ιρανική πλευρά.

Το Ιράν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αφορά μόνο στη χρήση για ειρηνικούς σκοπούς και ειδικότερα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έξι δυνάμεις (Ρ5+1- Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία) έχουν αντίθετη γνώμη.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι,  ο οποίος ακύρωσε επίσκεψη στο Παρίσι για να συναντηθεί για τέτερτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες με τον Ιρανό ομόλγό του,  ανέφερε: “Εργαζόμαστε σκληρά. Ελπίζουμε ότι σημειώνεται προσεκτική πρόοδος. Αλλά, υπάρχουν ακόμη κενά και ερτγαζόμαστε για να κλείσουν.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γερμανός Υπουργός Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ κάνοντας λόγο για “εποικοδομητικές συνπομιλίες”.

“Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ μας από πολλές απόψεις” συμπλήρωσε ο Σταινμάγιερ.

Ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας μοιάζει αδύνατη.

Η Δύση ζητεί από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ η Τεχεράνη από την πλευρά της θέλει άμεση άρση των κυρώσεων. Παρά το γεγονός, ότι η ιρανική πλευρά μιλά για χρήση των πυρηνικών μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, αδυνατεί να εξηγήσει τους λόγους των δοκιμών καθώς και την απαγόρευση εισόδου σε στρατιωτική εγκατάσταση στους διεθνείς παρατηρητές.

Τον Ιανουάριο 2012, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, επιβεβαίωσε ότι το Ιράν έχει προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου στα επίπεδα του 20%, γεγονός που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

Τον Ιούνιο 2013, ο μετροπαθής Χασάν Ροχανί, αντικαθιστά τον σκληροπυρηνικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον προεδρικό θώκο.

Τον Νοέμβριο του ίδιο έτους, επιτεύχθηκε κατ’αρχήν συμφωνία μεταξύ Ιράν-Δύσης. Η τελική συμφωνία αναμενόταν τον Ιούλιο 2014. Όμως, οι συνομιλίες παρατάθηκαν και δόθηκε περιθώριο μέχρι το οέμβριο του ίδιου έτους.

Διαβάστε επίσης:

http://www.aljazeera.com/news/europe/2014/11/iran-nuclear-deal-impossible-before-deadline-201411238037270961.html

http://www.france24.com/en/20141123-iran-nuclear-deal-vienna-doubt-john-kerry-warns-big-gaps/