Ξεκίνησε η ψηφοφορία στην Πορτογαλία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα πάνω από 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Πορτογαλία, με τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, αν και ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδο της Πορτογαλίας πέρυσι από το μνημόνιο. Ωστόσο, παρά τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες και τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία, οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο προβάδισμα μεταξύ 5 και 12 μονάδων έναντι του Σοσιαλιστή αντιπάλου του Αντόνιο Κόστα.

Ωστόσο αν ο Πέδρο Πάσιος Κοέλιο δεν κατορθώσει να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το περίπου 38%, που συγκεντρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 230 εδρών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενδεχομένως μιας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας. Στις εκλογές του 2011, ο συνασπισμός του είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία καθώς είχε λάβει το 50% των ψήφων.

Ο κ. Κόστα λαμβάνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις περίπου το 33% των ψήφων, το οποίο καθιστά τις πιθανότητες που έχει να κερδίσει τις εκλογές λιγότερες, αν και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ανατροπής της τελευταίας στιγμής από οποιαδήποτε πλευρά. Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών επιτείνεται εξάλλου και από το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει έως και το 15%, ενώ και το ποσοστό της αποχής από τις εκλογές μπορεί να είναι πολύ υψηλό.

«Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει σύγχυση το βράδυ» αν έχουμε ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά ανάμεσα στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και τους Σοσιαλιστές και δεν υπάρξει μια σαφής νίκη από καμία πλευρά, δήλωσε ο κ. Αντελίνο Μαλτέζ, πολιτικός αναλυτής στο Πολυτεχνείο της Λισαβόνας.

Αν η διαφορά είναι μικρή, μπορεί να καταστεί δύσκολη η διαδικασία σύστασης μιας σταθερής κυβέρνησης, προκαλώντας πιθανώς αναταράξεις στην εδραίωση της πορείας επανόδου της χώρας στην ανάπτυξη, μετά τις στερήσεις της κρίσης χρέους και την ύφεση για τρία χρόνια.

Η οικονομία άρχισε να επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης πέρυσι και αυτοί άρχισαν να επιταχύνονται φέτος. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο υποστήριξε ότι μόνον με τη σταθερότητα της δικής του κυβέρνησης μπορεί η οικονομία να αποκτήσει μεγαλύτερη πνοή και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις χάρη στη διευρυμένη εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, κ. Κόστα δεσμεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο για την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος παρότρυνε επίσης όλους τους Πορτογάλους να ψηφίσουν.