Θησαυρός «αποκαλύψεων» για την Κομισιόν το σκάνδαλο Luxleaks! Πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης ο Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι είναι «νόμιμο» να χρησιμοποιήσει στις έρευνες, που διεξάγει η ίδια, τις πληροφορίες οι οποίες αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του σκανδάλου LuxLeaks  για το σύστημα φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, όπως δήλωσε την Πέμπτη η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Πάνω από 300 πολυεθνικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG, είχαν συνάψει συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της πρακτικής της εκ των προτέρων ενημέρωσής τους για τη φορολογική μεταχείριση της οποίας θα τύγχαναν (“tax ruling”), ώστε να ελαχιστοποιούν τους φόρους που κατέβαλαν.

Οι αποκαλύψεις αυτές θεωρούνται από την Κομισιόν «πληροφορίες διαθέσιμες στην αγορά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και ότι θεωρούμε νόμιμο να το πράξουμε» εξήγησε η Βέστεϊγιερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η υπόθεση κλονίζει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που χαρακτηρίστηκε από ορισμένες πλευρές ως ο «αρχιτέκτονας» του εν λόγω φορολογικού συστήματος, καθώς οι μυστικές συμφωνίες προέκυψαν επί των ημερών του στην πρωθυπουργία. Βουλευτές των ευρωσκεπτικιστών και της ακροδεξιάς συγκέντρωσαν το 10% των μελών του Σώματος της Ευρωβουλής που απαιτούνται για την πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν. Ειδικότερα, την πρόταση υπέβαλε η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD), της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.