«Βήμα» Λαβρόφ προς ΗΠΑ: Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» δεν είναι τρομοκράτες

Υπεραμύνθηκε των αεροπορικών επιδρομών στο συριακό έδαφος ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, έσπευσε, όμως, να δηλώσει ότι η Μόσχα δεν θεωρεί τον αντιπολιτευόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», δηλαδή το ένοπλο τμήμα των οργανώσεων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα, ως «τρομοκρατική οργάνωση», σε αντίθεση με το «Στρατό της Κατάκτησης» που αποτελείται από ενόπλους ισλαμιστικών οργανώσεων και το ακραίο «Ισλαμικό Κράτος». Μάλιστα, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» θα μπορούσε και πρέπει να είναι «μέρος της λύσης» κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα προσέγγισης προς τις ΗΠΑ.

Διευκρίνισε ότι η Μόσχα δεν θα συνεργαστεί με την συμμαχία υπό τις ΗΠΑ στις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS γιατί αυτή δεν έχει νομική βάση και γιατί δεν αποτελεί απάντηση σε κάποιο αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας, όπως η ρωσική εμπλοκή, και γιατί δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Συμπλήρωσε, όμως, ότι η Ρωσία και ο συνασπισμός έχουν κοινές απόψεις σχετικά με τους στόχους στη μάχη στη Συρία και σημείωσε ότι σύντομα θα λάβει χώρα η πρώτη επικοινωνία Ρωσίας – ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ υπερασπίστηκε τη στάση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι η θέση μας είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο». Και επανέλαβε ότι οι επιδρομές που εξαπέλυσε η Ρωσία είχαν ως στόχο «αποθήκες και τοποθεσίες» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αν και τόνισε ότι στόχος είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα, ανάμεσά τους και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα.

Αρνήθηκε, μάλιστα, ότι οι αεροπορικές επιδρομές γίνονται προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση του σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Σημείωσε ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία συνεργάζεται με τον συριακό στρατό, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Ερωτηθείς εάν οι αεροπορικές επιδρομές θα αποτελέσουν κάλυψη μίας χερσαίας επιχείρησης, τόνισε: «Δεν κάνω στρατιωτικό σχεδιασμό». Ο Λαβρόφ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν ιρανούς στρατιώτες να συμμετέχουν σε χερσαία επιχείρηση στη Συρία, λέγοντας απλά ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα, η Ρωσία στόχευσε όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και συμμαχία ένοπλων ισλαμιστικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Μάλιστα, ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν επιβεβαίωσε πληροφορίες που θέλουν τη Μόσχα να πλήττει αντικαθεστωτικούς που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα εξέταζε αεροπορικές επιδρομές και στο Ιράκ, ο Λαβρόφ είπε ότι η Βαγδάτη δεν έχει «προσκαλέσει» τη Μόσχα να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ.