Την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ανηλίκων σε όλον τον κόσμο προωθεί ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν την Παρασκευή ότι όλα τα μέλη του Οργανισμού θα πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν νόμους για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ανηλίκων, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για το θέμα αυτό το οποίο επηρεάζει περίπου 15 εκατομμύρια κορίτσια ετησίως.

Η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των 193 εθνών που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα ενέκρινε κατά γενική συναίνεση μία πρόταση μέσω της οποίας όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού καλούνται να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των «παιδικών, πρόωρων και αναγκαστικών γάμων».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 700 εκατομμύρια γυναίκες έχουν παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά τους, μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων ζει σε συνθήκες φτώχειας ή μη ασφαλές περιβάλλον.

Μεγάλο ποσοστό γάμων μεταξύ ανηλίκων παρατηρείται στη νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Στο Νίγηρα της δυτικής Αφρικής, το ποσοστό αυτό βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το 77% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 20 και 49 ετών έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18. Ο μεγαλύτερος αριθμός κοριτσιών που έχει παντρευτεί προτού κλείσουν τα 15 τους χρόνια έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές, ενώ η Ινδία αποτελεί το κέντρο των ανήλικων νυφών παγκοσμίως.

Η Κριστίν Καλαμουίνα, αναπληρώτρια μόνιμη εκπρόσωπος της Ζάμπια στον ΟΗΕ, η οποία είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση σε συνεργασία με τον Καναδά, δήλωσε ότι ο γάμος μεταξύ ανηλίκων εμποδίζει τη μείωση της φτώχειας, την εκπαίδευση, την ισότητα μεταξύ των φύλων, τη χειραφέτηση των γυναικών, τη μητρική υγεία, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και άλλων ασθενειών, ενώ αυξάνει το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/world/article/5182730/thn-apagoreysh-twn-gamwn-metaksy-anhlikwn-se-olon-ton-kosmo-prowthei-o-ohe/

Προτεινόμενα για εσάς