Συρία: "Βατερλό" για τις ΗΠΑ η δημιουργία "αντάρτικου"

Παταγώδη αποτυχία είχε το πρόγραμμα στρατολόγησης και εκπαίδευσης μαχητών για τα διάφορα μέτωπα στη Συρία που επεξεργάστηκαν και εφάρμοσαν οι ΗΠΑ.

Οι πρώτοι 60 – που ήταν και οι τελευταίοι τελικά – που στάλθηκαν εκεί, δέχθηκαν αμέσως επίθεση από την πτέρυγα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Νούσρα, από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας τους στο πεδίο των μαχών. Μερικοί σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν, ενώ η τύχη άλλων 18 μαχητών της πρώτης φουρνιάς μαχητών αγνοείται, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ.

Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τη στρατολόγηση νέων μαχητών από το μέτωπο στη Συρία για εκπαίδευση εκτός της χώρας, καθώς το στρατιωτικό πρόγραμμά τους για τη δημιουργία μιας δύναμης μετριοπαθών ανταρτών “είναι υπό αναθεώρηση”, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Μερικοί, μάλιστα, από τους εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ αντάρτες παρέδωσαν μέρος του εξοπλισμού τους στο Νούσρα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση από περιοχή που ελέγχει η οργάνωση αυτή, παραβιάζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του προγράμματος.