«Φρένο» στους οικονομικούς μετανάστες από το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τη μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου, για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί στη μεταναστευτική κρίση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη καθώς περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει το skai.gr, το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο «ασφαλείς χώρες προέλευσης» ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές αλλά και η διαδικασία της απέλασής τους. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

Το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστήσει τη Γερμανία «λιγότερο ελκυστική» για τους οικονομικούς μετανάστες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, περίπου τέσσερις στους δέκα ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία κατάγονταν από χώρες των Βαλκανίων. Η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους είναι μικρότερη του 1%. Καθώς φέτος αναμένονται στη χώρα 800.000-1.000.000 αιτούντες άσυλο -εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, άνθρωποι δηλαδή που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες – οι μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες συμβάλλουν στην «ασφυξία» του συστήματος υποδοχής των προσφύγων.

Η μεταναστευτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη ξεπέρασε το συμβολικό όριο του μισού εκατομμυρίου μεταναστών από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα περίπου 515.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη ενώ 3.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Η Γερμανία, που επανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορά της για να οργανώσει καλύτερα την υποδοχή των μεταναστών, κατέγραψε περίπου 20.000 νέες αφίξεις την περασμένη εβδομάδα.