Σε εκλογές οδεύει η Κροατία

Ένα βήμα πριν από την προκήρυξη Βουλευτικών εκλογών είναι η Κροατία, καθώς σήμερα τέθηκε σε ισχύ η απόφαση για τη διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας. Τα 123 παρόντα μέλη της βουλής στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής αποφάσισαν ομόφωνα τη διάλυση του Σώματος.

Βάσει νόμου, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο 60 μέρες μετά τη διάλυση της βουλής, δηλαδή έως το τέλος Νοεμβρίου. Κατά κανόνα, οι εκλογές διεξάγονται Κυριακή και την ακριβή ημερομηνία θα αποφασίσει η πρόεδρος της χώρας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, αρμοδιότητα της οποίας είναι ο καθορισμός ημερομηνίας προσφυγής στις κάλπες.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί όταν η πρόεδρος της Κροατίας επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στις εργασίες της 70ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι εκλογικές περιφέρειες στην Κροατία είναι 10 και οι ψηφοφόροι από τη διασπορά και τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων ψηφίζουν σε ειδικές περιφέρειες.

Οι βουλευτικές εκλογές, οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της βουλής, διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, όσο διαρκεί η βουλευτική θητεία, όπως αναφέρει το Αθηναικό Πρακτορείο. Από την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας διεξήχθησαν έξι βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις, οι πρώτες το 1992 και οι τελευταίες στις 4 Δεκεμβρίου του 2011, στις οποίες τη σκυτάλη της διακυβέρνησης πήρε από τη συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) ο κεντροαριστερός συνασπισμός Kukuriku με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, θα επικρατούσε η αντιπολιτευόμενη Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).

Προτεινόμενα για εσάς