FBI: Οι τζιχαντιστές είναι άριστοι γνώστες των κοινωνικών δικτύων

FBI: Οι τζιχαντιστές είναι άριστοι γνώστες των κοινωνικών δικτύων

Παγκόσμιος ισλαμικός τζιχάντ στο Facebook και το Twitter; Ετσι φαίνεται. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο Αλί Σουφάν, ο πρώην πράκτορας του FBI που έπαιξε ρόλο-κλειδί στη σύλληψη των εγκεφάλων πίσω από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001, μιλάει για την επιτυχημένη στρατηγική των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι πολύ εξοικειωμένοι με αυτά τα μέσα – ξέρουν πώς λειτουργούν. Είναι πολύ δικτυωμένοι με την γενιά του iPhone. Αναπτύσσουν διάφορα εργαλεία σε διαφορετικές αγορές – χρησιμοποιώντας κυρίως το Twitter στην περιοχή του Κόλπου, για παράδειγμα, και το Facebook στη Συρία. Το δίκτυο είναι πολύ αποκεντρωμένο και αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον. Είναι η πρώτη οργάνωση αυτού του είδους που κατανοεί την επίδραση των μέσων μαζικής δικτύωσης», λέει ο Σουφάν.

Spiegel: Ξέρετε πόσοι άνθρωποι εργάζονται στο τμήμα προπαγάνδας;

Σουφάν: Γνωρίζουμε ότι ένας ολόκληρος στρατός από bloggers, συγγραφείς και ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα άλλο εκτός από το να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εργάζονται για τo IS.

Σύμφωνα με τις έρευνές μας, οι περισσότεροι βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου ή της Βόρειας Αφρικής. Το πρόγραμμα το ξεκίνησε ο Αμπου Αμρ αλ-Σάμι, Σύριος που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία. Και ξέρουμε ότι κάποια στιγμή πάνω από 12.000 λογαριασμοί στο Twitter ήταν συνδεδεμένοι με το IS. Μία από τις μοναδικές τακτικές που χρησιμοποιεί αυτή η οργάνωση είναι η αποκέντρωση της προπαγάνδας της. Το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγιστοποιήσει τον έλεγχο του μηνύματός της, εκχωρώντας τον έλεγχο της μετάδοσής του. Αυτό είναι νέο.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=652703