«Πράσινο φως» στον Μοράλες να διεκδικήσει τέταρτη θητεία

Το «πράσινο φως» στον Πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, να διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές του 2019, έδωσε σήμερα το Κοινοβούλιο της Βολιβίας, εγκρίνοντας μια αναθεώρηση του Συντάγματος που ωστόσο θα πρέπει να επικυρωθεί και μέσω δημοψηφίσματος τον Φεβρουάριο.

Μετά από συνεδρίαση 18 ωρών, το Κοινοβούλιο ενέκρινε με πλειοψηφία των δύο τρίτων την τροποποίηση του Συντάγματος που πλέον θα ορίζει ότι επιτρέπονται δύο διαδοχικές επανεκλογές (μετά τις δύο πρώτες θητείες του προέδρου) αντί για μία. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2016.

Ο 55χρονος Μοράλες εξελέγη στα τέλη του 2005 με ποσοστό 54%. Στις εκλογές του 2009 έλαβε ποσοστό 64% και πέρυσι 61%. Η τρίτη θητεία του λήγει το 2020 και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου θα γίνουν στα τέλη του 2019.

Το Σύνταγμα που είχε εγκριθεί το 2009 όριζε ότι ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα μόνο για δύο διαδοχικές θητείες. Ωστόσο, το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η πρώτη θητεία του Μοράλες δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί στη μέτρηση αυτή γιατί το νέο Σύνταγμα δεν είχε αναδρομική ισχύ.