Κέρι: Η ρωσική υποστήριξη στον Άσαντ μπορεί να κλιμακώσει τις συγκρούσεις

Η στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας στον σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του συνασπισμού που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, τονίζει σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στη «La Stampa», ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως δήλωσε στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στον Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που βρίσκεται στο πέμπτο χρόνο του.

«Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να οδηγήσουν στην απώλεια περισσότερων αθώων ζωών, αυξάνοντας τη ροή των προσφύγων και διακινδυνεύοντας μια αντιπαράθεση με τον συνασπισμό κατά της ISIS που επιχειρεί στη Συρία», δήλωσε ο Τζον Κέρι, χωρίς ωστόσο να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει επίσης ανησυχίες ότι η ρωσική ανάμειξη στο πλευρό του Άσαντ στη σύγκρουση στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει κατά λάθος σε αντιπαραθέσεις μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων εκεί. Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη δύναμη πεζοναυτών και τον βαρύ εξοπλισμό, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, στην αεροπορική βάση Λαττάκεια της Συρίας, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αυξάνοντας την πιθανότητα αεροπορικών αποστολών μάχης στον συριακό εναέριο χώρο.

Την ίδια ώρα, η συριακή πολεμική αεροπορία κλιμακώνει τις επιδρομές στην Παλμύρα, στην Κεντρική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στην Παλμύρα, την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο. Είκοσι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν επίσης και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ενισχύσει εδώ και μια εβδομάδα τις επιθέσεις στην περιοχή της Παλμύρας που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την αρχαία πόλη της μέσα στη συριακή έρημο. Οι συριακές δυνάμεις επιδιώκουν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές της ISIS που πήραν τον έλεγχο της πόλης στις 21 Μαΐου προχωρώντας στη συνέχεια σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και σε μεγάλες καταστροφές των αρχαιολογικών θησαυρών της που περιλαμβάνονται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Η κλιμάκωση των μαχών πλήττει ωστόσο και τους άμαχους. Γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο της περιοχής μίλησε για έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού, με συνέπεια πολλοί τραυματίες να υποκύπτουν στα τραύματά τους.