WSJ: Δύο νέες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία

Εικόνες από δορυφόρο φέρονται να απεικονίζουν την ανάπτυξη ακόμη δύο ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Συρίας, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σήμερα Τρίτη.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πάροχο πληροφοριών αμυντικής φύσης, σημειώνει ότι οι βάσεις βρίσκονται κοντά στις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο, δηλαδή στις επαρχίες που κατοικούνται από σιίτες μουσουλμάνους και αποτελούν προπύργια του καθεστώτος Άσαντ.

Συμφωνία για συγκρότηση ρωσο-ισραηλινού στρατιωτικού μηχανισμού

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη Μόσχα για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα συντονίζει τη στρατιωτική δράση των δύο χωρών για να αποφευχθούν παρανοήσεις και επιπλοκές στη Συρία, ανακοίνωσε h ισραηλινή κυβέρνηση.

“Ο μηχανισμός έχει ως στόχο την αποφυγή παρανοήσεων μεταξύ των ισραηλινών και των ρωσικών δυνάμεων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ προτίθεται να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεων στη Συρία. “Το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις και, όταν τις διεξάγει, είναι σημαντικό για όλους, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, να το γνωρίζουμε”, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Γκάντι Άιζενκοτ, ο οποίος συνόδευσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Μόσχα, και ο ρώσος ομόλογός του Βαλέρι Γκερασίμοφ συμφώνησαν ότι ο συντονιστικός αυτός μηχανισμός θα διευθύνεται από τους επικεφαλής των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών.

Ο συντονιστικός οργανισμός θα εξετάζει τις αεροπορικές, ναυτικές και ηλεκτρομαγνητικές δραστηριότητες των δύο χωρών στη Συρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων που επικαλούνται στρατιωτικούς αξιωματούχους που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση κορυφής στη Μόσχα.

Σύμφωνα με εξωτερικές πηγές, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από το 2013, κυρίως κατά της τροφοδοσίας της λιβανικής Χεζμπολάχ σε όπλα. Οι επιδρομές αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από την ισραηλινή πλευρά. “Έχουμε αυτές τις πολύ σαφείς κόκκινες γραμμές, όπως η μεταφορά προωθημένων τεχνολογικά όπλων ή χημικών όπλων προς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ”, εξήγησε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιααλόν στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Εδώ και πολλές ημέρες η Ουάσινγκτον εκφράζει έντονη ανησυχία για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, που επικεντρώνεται στην περιοχή της Λαττάκειας, όπου αμερικανικές πηγές θεωρούν ότι η Ρωσία κατασκευάζει προκεχωρημένη αεροπορική βάση. Επισήμως, η Ρωσία δεν είναι παρούσα στη Συρία παρά στην Ταρτούς, το δεύτερο συριακό λιμάνι της Μεσογείου, μετά τη Λαττάκεια, και προπύργιο του καθεστώτος Ασαντ.

Ωστόσο, συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο συριακός στρατός έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες από τη Μόσχα τουλάχιστον πέντε μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και αναγνωριστικά αεροσκάφη και εξελιγμένο πολεμικό υλικό ως συνδρομή στον αγώνα της Δαμασκού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

“Ο στρατός μας δέχθηκε από τη Μόσχα τουλάχιστον πέντε μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη που βοηθούν στον εντοπισμό στόχων με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και εξελιγμένο πολεμικό υλικό για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους”, δήλωσε ανώτατος σύρος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.