Ρωσία - ΗΠΑ «συνομιλούν» δια των υπουργών Άμυνας για τη Συρία

Εν μέσω της αυξανόμενης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία του Μπασάρ αλ-Άσαντ ήλθε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για μηχανισμούς αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης και την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πίτερ Κουκ λέγοντας ότι το τηλεφώνημα ήταν διάρκειας περίπου 50 λεπτών.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε, όπως σημειώνει το in.gr, ότι ο Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία είναι «αμυντικής φύσης» και ότι γίνονται προκειμένου να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Μόσχα απέναντι στη συριακή κυβέρνηση.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία και την πιθανότητα να κατασκευάζει η Ρωσία μία προκεχωρημένη αεροπορική βάση στην περιοχή αυτή. Από τη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών επικεντρώθηκε «στη Μέση Ανατολή γενικότερα και στην κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ ειδικότερα».  «Η ανάγκη να συντονίσουμε τις διμερείς προσπάθειες εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας ήταν το επίκεντρο της συνομιλίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κάρτερ, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, επισήμανε στον Ρώσο ομόλογό του πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι στρατιωτικές συνομιλίες «παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες για την πολιτική μετάβαση στη Συρία», δηλαδή την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

«Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η διασφάλιση μιας πολιτικής μετάβασης είναι δυο στόχοι που θα πρέπει να επιδιωχθούν παράλληλα» υπογράμμισε.

Η τελευταία φορά που είχαν επικοινωνήσει οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και ΗΠΑ ήταν τον Αύγουστο του 2014, όταν ο Σεργκέι Σόιγκου είχε μιλήσει με τον Τσακ Χέιγκελ, τον οποίο διαδέχτηκε στο μεταξύ ο Άστον Κάρτερ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σημείωσε ότι οι συνομιλίες κατέδειξαν πως οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις στα περισσότερα από τα θέματα που συζητήθηκαν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η ανακοίνωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας Κάρτερ-Σόιγκου ήλθε λίγο αφότου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι έλεγε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως «θα λάβουν χώρα πολύ σύντομα» συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο πρόεδρος [Μπαράκ Ομπάμα] πιστεύει ότι η συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα και θα βοηθήσει να καθοριστούν ορισμένες από τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας όσον αφορά τα επόμενα βήματά μας στη Συρία» δήλωσε ο Κέρο από το Λονδίνο, προσερχόμενος στις συνομιλίες με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ.

«Ο στόχος μας παραμένει η καταστροφή του ISIL και επίσης μία πολιτική διευθέτηση με σεβασμό προς τη Συρία, η οποία πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη μακροπρόθεσμη παρουσία του Άσαντ» είπε στους δημοσιογράφους ο Κέρι, συμπληρώνοντας: «Αναζητούμε τρόπους για να βρούμε κοινό έδαφος».

Ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί αύριο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και κατόπιν θα αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες για την κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό ζήτημα.