Μ. Σουλτς: «Χώρες όπως η Ουγγαρία δεν κερδίζουν αλληλεγγύη όταν προκαλούν»

Την Ευρώπη «των εγωιστών» επέκρινε με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neuen Presse, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που  προειδοποίησε χώρες όπως η Ουγγαρία ότι «δεν κερδίζουν αλληλεγγύη όταν προκαλούν». Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «αν ανοίξουμε νόμιμες οδούς στην Ε.Ε., κατευθύνουμε τη μετανάστευση την οποία η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως» ωστόσο όμως εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να έρχεται ο καθένας στην Ε.Ε. «Όμως θα δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουν βάσει ξεκάθαρων κριτηρίων» σημείωσε με νόημα.

Εξάλλου ο κ. Σουλτς χαιρέτισε την πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αναγκαστική ανακατανομή στις χώρες της Ε.Ε. 160.000 προσφύγων. Παρά τις αντιδράσεις πολλών κρατών, ο κ. Σουλτς εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα βρουν μια κοινή θέση για το ζήτημα. Παράλληλα εξήγησε ότι «για την ανακατανομή των προσφύγων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός μιας χώρας, η οικονομική της ισχύ και ο αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη δεχθεί» και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια καλή και αντικειμενική μέθοδος».

Η μεταναστευτική κρίση αποδεικνύει τι σημαίνει «πολύ λίγη Ευρώπη», σύμφωνα με τον κ. Σουλτς. Πάντως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι η άποψη του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, σύμφωνα με τον οποίο η μεταναστευτική κρίση είναι «γερμανικό πρόβλημα», είναι μεμονωμένη μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε.

«Είναι αλήθεια ότι η Ουγγαρία χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια, διότι ως ενδιάμεση χώρα στον βαλκανικό δρόμο πρέπει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις», είπε ο κ. Σουλτς και ξεκαθάρισε ότι δεν κερδίζει κανείς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν προκαλεί.