Νίκολιτς: Όσοι παίζουν με τις αξίες και την περηφάνια της Ρωσίας παίζουν με την παγκόσμια ειρήνη

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, μιλώντας σε ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο, δήλωσε πως “η Δύση θα είναι καλύτερα να συνεργαστεί με τη Ρωσία, επειδή όσοι παίζουν με τις αξίες και την περηφάνια της παίζουν με την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και συνέχισε λέγοντας ότι “θα είναι πολύ καλύτερα να συνεργαστούν με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή αν είναι σε διαμάχη μαζί του αυτό μπορεί να γκρεμίσει τον κόσμο”.

Ο κ. Νίκολιτς στη συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο “Sputnik”, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλοί στη Δύση θα κατανοήσουν πως με το να παίζουν με τη Ρωσία, με τις αξίες της, την περηφάνια της, στην πραγματικότητα παίζουν με δεκάδες εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και συνεπώς με την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, ο κ. Νίκολιτς δήλωσε ότι ο ίδιος και “ο Ρώσος πρόεδρος αξιοποιούν κάθε ευκαιρία, όπως συνέβη στην παρέλαση της Νίκης στη Μόσχα και την έναρξη των Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Αζερμπαϊτζάν, για να συζητούν για την τρέχουσα και τη μελλοντική συνεργασία, για τον τρόπο με τον οποίο Σερβία και η Ρωσία θα παραμείνουν συνώνυμο της ενότητας. “Όταν κάνετε αναφορά στη Σερβία, αμέσως μπορείτε μαζί να αναφέρετε και τη Ρωσία και αντίστροφα” είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς σημείωσε ότι “ευχαρίστησε τον πρόεδρο Πούτιν για τη στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν σε ψηφοφορία τάχθηκε κατά του ψηφίσματος στο οποίο το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα θα καταγραφόταν στην ιστορία της ανθρωπότητας ως συνώνυμο της γενοκτονίας”. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι άλλοι υπέροχοι λαοί, που ήταν θύματα γενοκτονίας, απλώς θα ωθούνταν σε δεύτερο πλάνο, εκτίμησε ο πρόεδρος της Σερβίας. “Ο πρόεδρος Πούτιν μου απάντησε με μόνο δύο λέξεις: Ο φίλος στον φίλο” πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του για επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα και ότι του είπε πως θα προσαρμόσει την ημερομηνία στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι “η Σερβία δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα αυτό, ότι θα έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά θα προσπαθήσει οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να μην είναι απάνθρωπες.

“Άκουσα ότι αυτοί οι άνθρωποι, όταν διασχίζουν τα βουνά μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας λένε: μόνο μην μας οδηγήσετε πίσω στη Βουλγαρία. Ποιος ξέρει τι συμβαίνει εκεί, σε αυτή τη δημοκρατική χώρα, μέλος της ΕΕ, όταν αντιδρούν έτσι οι πρόσφυγες” είπε ο κ. Νίκολιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Κίνα, τονίζοντας ότι απέδειξε σε ποιο επίπεδο βρίσκονται τώρα οι σχέσεις Σερβίας και Κίνας, βασισμένες σε μακρόχρονη φιλία, συνεργασία, με στρατηγική συμφωνία την οποία η Κίνα εκτιμά ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι η ίδια η Σερβία.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο για τα 70 χρόνια από τη νίκη κατά του φασισμού και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Φρουράς των σερβικών ενόπλων δυνάμεων.