Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Βούτσιτς

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βερολίνο για συνομιλίες με βασικά θέματα την προσφυγική κρίση και την πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την παραμονή του στο Βερολίνο μετά τις συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα επισκεφθεί την Μπούντεσταγκ και θα μιλήσει στην Επιτροπή για την ΕΕ. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στις εργασίες Ευρωπαϊκού Φόρουμ που διοργανώνει το ίδρυμα “Konrad Adenauer” και θα μιλήσει με θέμα: “Η Σερβία στην Ευρώπη”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μπλιτς του Βελιγραδίου, ο Σέρβος Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προγραμματίσει νωρίτερα τη σημερινή επίσκεψη στο Βερολίνο, έλαβε χθες, Κυριακή, ξαφνική πρόσκληση για συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στο Βελιγράδι αναμένουν η Γερμανίδα Καγκελάριος να ζητήσει από τον Σέρβο Πρωθυπουργό επιπρόσθετη συμμετοχή της Σερβίας στην άμβλυνση της προσφυγικής κρίσης και ως αντάλλαγμα να ανάψει για τη Σερβία το “πράσινο φως” για το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να υπάρξει δέσμευση για πρόσθετους πόρους στήριξης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Βούτσιτς.

Παρά τις διαβουλεύσεις που διήρκεσαν έως αργά χθες το βράδυ στο Βελιγράδι δεν έγινε γνωστό τι είδους βοήθεια θα ζητήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος από τη Σερβία στο ζήτημα των προσφύγων, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Μπλιτς.

“Αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιο αίτημα προς τη Σερβία. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ετοιμάσει πρόσθετες προτάσεις για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που διέρχονται από τη Σερβία με προορισμό την ΕΕ. Στη Σερβία όλοι οι πρόσφυγες λαμβάνουν έγγραφα, οι αρχές μας τους καταγράφουν, τους φωτογραφίζουν και τους παρέχουν ιατρική βοήθεια” ανέφερε στην Μπλιτς στενός συνεργάτης του Σέρβου Πρωθυπουργού.

Ο κ. Βούτσιτς, κατά την αναχώρηση για το Βερολίνο, δήλωσε ότι αναμένει “καλή και φιλική συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, με θέματα την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και την προσφυγική κρίση”.

“Η Σερβία είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που έχουν βρεθεί στη Σερβία στον δρόμο προς τις χώρες της ΕΕ, κι αυτό με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας και της υποστήριξης. Μας ενδιαφέρει η περαιτέρω συνεργασία με τη Γερμανία, τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό σχέδιο, και θέλουμε την υποστήριξή της όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Σερβίας.

Πηγή: ΣΚΑΪ