Ξεκίνησαν τα τρένα με τους πρόσφυγες για Βιέννη μετά τους πολύωρους ελέγχους στα σύνορα

Μετά από ώρες καθυστέρησης στα σύνορα Αυστρίας – Ουγγαρίας λόγω των νέων εντατικών ελέγχων που εισήγαγαν οι αυστριακές αρχές στα σύνορα για τους πρόσφυγες, τέσσερα τρένα που είχαν αναχωρήσει από τη Βουδαπέστη συνέχισαν, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, το ταξίδι τους προς τη Βιέννη.

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί και στα …οδικά σύνορα της Αυστρίας καθώς οι αυστριακές αρχές επίσης έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους μετά το σοκ που προκλήθηκε από τον εντοπισμό 71 προσφύγων νεκρών μέσα σε φορτηγό – ψυγείο πιθανότατα από ασφυξία.  Ήδη τη Δευτέρα, κατά την πρώτη μέρα των αυξημένων μέτρων, οι Αρχές σταμάτησαν στα σύνορα 200 πρόσφυγες και πέντε διακινητές. Λόγω της ενίσχυσης των ελέγχων προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αυτοκινητόδρομο Μ1 που οδηγεί στην Ουγγαρία σε μήκος μέχρι 30 χιλιομέτρων. Η Αυστρία συνορεύει στα ανατολικά με την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Τα τρένα στα οποία επιβαίνουν εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, ακινητοποιήθηκαν στο Χεγκιεσαλόμ της Ουγγαρίας, στα σύνορα με την Αυστρία, για τη διενέργεια ελέγχων. Ένα εκ των τρένων ήταν υπερφορτωμένο και οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ότι αρνήθηκαν για λόγους ασφαλείας να επιτρέψουν την είσοδό του.

Εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας ανέφερε ότι στα σύνορα ελέγχεται εάν οι πρόσφυγες έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ουγγαρία και αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταδίδει το Reuters.  Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θα σταλούν πίσω στη Βουδαπέστη, όπου πρέπει να περιμένουν, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, να εξετασθεί ο φάκελός τους.

Οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμείνουν στην Αυστρία για διάστημα δύο εβδομάδων, έως ότου αποφασίσουν εάν θέλουν να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση ασύλου εκεί. Και όσοι δεν το επιθυμούν θα οδηγηθούν στην τελευταία χώρα ενδιάμεσο σταθμό.

Ομάδα 50 έως 60 προσφύγων έφθασε, εν τω μεταξύ, με τρένο μέσω Αυστρίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου όπου γίνεται καταγραφή των στοιχείων τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα οι ουγγρικές Αρχές επέτρεψαν την αναχώρηση προσφύγων που παρέμειναν επί μέρες «εγκλωβισμένοι» στον σταθμό που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό.

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε εν τω μεταξύ ότι υπάρχουν «ειδικά τρένα» που μεταφέρουν μετανάστες στη Γερμανία από την Ουγγαρία και επισήμανε πως, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει πρώτα να καταγράφονται εκεί. «Όχι, δεν υπάρχουν ειδικά τρένα» ανέφερε με καταχώρισή του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει να καταγράφονται και να ζητούν άσυλο εκεί» επισήμανε.