Προσφύγων Γολγοθάς: «Κώδωνας» από ΟΗΕ, πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Τρεις νέες τραγωδίες με πρωταγωνιστές πρόσφυγες και μετανάστες που τελικά αντί για μια καλύτερη και ασφαλή ζωή στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη κείτονται πλέον στο βυθό της Μεσογείου ή άφησαν την τελευταία τους πνοή λόγω ασφυξίας σε φορτηγό στα σύνορα Αυστρίας – Ουγγαρία. συγκλονίζουν την Ευρώπη.

Οι έρευνες συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Σικελίας μετά τη βύθιση δυο σκαφών στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Τα δυο σκάφη μετέφεραν 450 ανθρώπους, εκ των οποίων 201 κατάφερε να διασώσει η λιβυκή ακτοφυλακή. Άλλοι 200 θεωρούνται νεκροί και εξ αυτών έχουν εντοπιστεί αρκετοί.

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες προέρχονται κυρίως από την υποσαχάρεια Αφρική, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία και το Μπανγκλαντές και μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών κοντά στην Τρίπολη. To μικρότερο σκάφος ήταν το πρώτο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το δεύτερο ανατράπηκε και βυθίστηκε μία ώρα αργότερα.

Την ίδια ώρα, αυξήθηκε γεωμετρικά ο αριθμός των νεκρών μεταναστών που εντοπίστηκαν σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό στην Αυστρία αφού έφτασαν τους 71. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρόσφυγες πέθαναν από ασφυξία και ήταν νεκροί τουλάχιστον δυο ημέρες πριν τους βρουν οι αρχές.

Το όχημα βάρους 7,5 τόνων έφερε ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας και λογότυπο σλοβακικής εταιρίας πουλερικών. Οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν, ήδη, προχωρήσει σε συλλήψεις ενώ έρευνες διεξάγονται και στην Ουγγαρία.

Η νέα αυτή διπλή τραγωδία συνέπεσε με τα νέα στοιχεία που εξέδωσε για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με αυτά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, περισσότεροι από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη (οι 200.000 δια της Ελλάδας).   Ο αριθμός των φετινών αφίξεων είναι ήδη μακράν μεγαλύτερος σε σχέση με ολόκληρο το 2014, οπότε και υπολογίζεται πως περίπου 219.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο Θάλασσα με προορισμό της ευρωπαϊκές ακτές.

Παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες της Ευρώπης να αποτρέψει τραγωδίες μεσοπέλαγα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους το πρώτο οκτάμηνο του έτους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο εν λόγω απολογισμός δεν περιλαμβάνει τους περίπου 200 ανθρώπους που εικάζεται ότι έχουν πνιγεί αλλά τυπικά αγνοούνται ακόμη ανοιχτά της Λιβύης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Μελίσα Φλέμινγκ, απαρίθμησε μια σειρά πρόσφατων τραγωδιών που έχουν λάβει χώρα στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε. και της Frontex παραμένει η «φονικότερη» διαδρομή για μετανάστες και πρόσφυγες στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η UNHCR κάλεσε εκ νέου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ενεργήσουν από κοινού ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη κρίση, ενεργώντας «με ανθρωπιά και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους».

Στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αναφέρθηκε, εκ νέου, και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Εκτίμησε, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον Δανό Πρωθυπουργό Λαρς Ράσμουσεν στο Βερολίνο, ότι είναι αναγκαία μια Σύνοδος Κορυφής για το θέμα αλλά «όχι ακόμη», καθώς χρειάζεται περαιτέρω «προεργασία» από πλευράς Υπουργών Εσωτερικών. Παράλληλα απηύθυνε εκ νέου έκκληση για μια «δικαιότερη» κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Ελλάδα και Ιταλία, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να λάβουν βοήθεια για τη δημιουργία και άλλων κέντρων καταγραφής.

 

Την κατανόησή του για το γερμανικό αίτημα περί ευρωπαϊκής ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων εξέφρασε ο Λαρς Ράσμουσεν. «Δεν είναι δίκαιο η Γερμανία και μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών κρατών να δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και άλλες καθόλου».

Στην ίδια τη Δανία κατατέθηκαν από τις αρχές του χρόνου περί τις 5.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Την Τετάρτη το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε τη δραστική περικοπή των επιδομάτων για νεοαφιχθέντες πρόσφυγες. Άγαμοι χωρίς παιδιά λαμβάνουν μηνιαίως και προ φόρων σχεδόν 6.000 κορώνες (σχεδόν 800 ευρώ) αντί 11.000 κορώνες (περίπου 1.450 ευρώ) που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του το Βερολίνο έχει αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία για την αποσυμφόρηση των χωρών που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών και προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης οι γερμανικές αρχές δεν θα επαναπροωθούν στο εξής Σύρους αιτούντες άσυλο στις πρώτες χώρες υποδοχής και καταγραφής, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός. Επιπλέον η Γερμανία αποφάσισε προ ημερών να βοηθήσει την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, προσφέροντας 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής μέριμνας για τους πρόσφυγες.