Βηρυτός: Τουλάχιστον 16 τραυματίες σε διαδήλωση για τα απορρίμματα

Τουλάχιστον 16 τραυματίες, ο ένας σοβαρά, είναι ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν χθες το βράδυ στη Βηρυτό μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια.

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το απόγευμα στο κέντρο της Βηρυτού για να διαμαρτυρηθούν για την ανικανότητα της κυβέρνησης να διευθετήσει το πρόβλημα των οικιακών σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους εδώ και εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του κινήματος «Εσείς βρωμάτε» και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ριάντ αλ-Σολ, κοντά στο Κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών, τις οποίες κατηγορούν κυρίως για πολιτική παραλυσία και διαφθορά. «Κάποια σκουπίδια ΔΕΝ πρέπει να ανακυκλώνονται», έγραφε πλακάτ πάνω σε φωτογραφίες λιβανέζων πολιτικών.

Η εκστρατεία «Εσείς βρωμάτε» έχει ήδη οργανώσει διάφορες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Η κρίση ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου, με το κλείσιμο από εξαγριωμένους κατοίκους της χωματερής στο Νάαμεχ, που βρίσκεται έξω από τη Βηρυτό. Αν και η αποκομιδή των απορριμμάτων επαναλήφθηκε ημέρες μετά, με την έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής τα απορρίμματα ερρίφθησαν πρόχειρα, σε κενούς χώρους εδώ και εκεί.

Ο χώρος υγειονομικής ταφής στο Νάαμεχ άνοιξε το 1997. Σχεδιάστηκε για να δεχτεί τα απορρίμματα από την πρωτεύουσα και τον μεγάλο πληθυσμό των βουνών μόνο για μερικά χρόνια, μέχρι να βρεθεί μια συνολική λύση. Ωστόσο λειτουργεί ακόμα, 18 χρόνια αργότερα. Το κοινοβούλιο είναι διχασμένο και σε πλήρη αδράνεια αφού ποτέ δεν ήταν σε θέση να ψηφίσει κατάλληλο νόμο. Η κοιλάδα Νάαμεχ που κανονικά θα δεχόταν δύο εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, έχει γεμίσει τελικά με 15 τόνους.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σωροί σκουπιδιών έχουν λάβει ογκώδεις διαστάσεις στις συνοικίες. Ορισμένοι κάτοικοι καταφεύγουν στην καύση των απορριμμάτων στους δρόμους, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τοξικές ουσίες. Ορισμένοι φορούν μάσκες για να προστατευτούν από την αποκρουστική οσμή. Άλλοι πάλι ξεσπούν το θυμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο Υπουργός Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για το ενδεχόμενο μεγάλης υγειονομικής καταστροφής.