Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Μπανγκόκ

Τρόμος και χάος επικράτησε σε ένα από τα εμπορικότερα και πλέον πολυσύχναστα σημεία της Μπανγκόκ, της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, τη Δευτέρα το πρωί, όταν εξερράγη παγιδευμένο μοτοποδήλατο, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε διασταύρωση ανάμεσα στον ινδουιστικό ναό Εράουα και σε εμπορικό κέντρο στην περιοχή Ρατσαπρασόνγκ. Οι νεκροί, λίγες ώρες μετά την έκρηξη, είχαν φτάσει τους 27, μεταξύ τω οποίων σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ συγκαταλέγονται τουλάχιστον τρεις ξένοι τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν, κατά τις ίδιες πάντα πηγές και την πλειοψηφία των περισσοτέρων των 78 τραυματιών.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης μάχονται εναντίον μουσουλμάνων ανταρτών στις νότιες περιφέρειες της βουδιστικής χώρας, όμως οι αντάρτες αυτοί σπανίως εξαπολύουν επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ταϊλάνδης Πραβίτ Βονγκσούβαν, σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υποστήριξε ότι στόχος των δραστών ήταν να καταστρέψουν την οικονομία και τον τουρισμό της χώρας καθώς η επίθεση σημειώθηκε στην καρδιά της τουριστικής συνοικία της πρωτεύουσας. «Ήταν μια βόμβα ΤΝΤ (…) αυτοί που το έκαναν στόχευαν τους αλλοδαπούς για να πλήξουν τον τουρισμό και την οικονομία», σημείωσε.

Το ιερό Εράουαν, πάνω σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση κοντά σε πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία και ένα νοσοκομείο, αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο ιδίως για τους επισκέπτες από χώρες της Ανατολικής Ασίας. Το επισκέπτονται επίσης πολλοί Ταϊλανδοί ινδουιστές.

Μια αυτόπτης μάρτυρας, που μίλησε επίσης στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι είδε ανθρώπινα μέλη ενώ ένας στρατιώτης διέταξε τους περαστικούς να απομακρυνθούν από το χώρο καθώς οι πυροτεχνουργοί έψαχναν μήπως υπήρχε και δεύτερη βόμβα στον ναό. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Πραβούτ Ταβορνσίρι, επιβεβαίωσε ότι γίνονται έρευνες για «δύο με τρεις βόμβες» επειδή εντοπίστηκε στο χώρο ένα ύποπτο αντικείμενο. «Μπορεί να γίνει και άλλη έκρηξη, για αυτό αποκλείσαμε την περιοχή και ζητήσαμε από τους περίεργους να απομακρυνθούν», προσέθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Nation μετέδωσε ότι ο Πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ότσα τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει άμεσα μια ομάδα που θα αναλάβει να συντονίσει τις ενέργειες που θα απαιτηθούν ως απάντηση στην επίθεση αυτή. Οι αρχές ενίσχυσαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας σε ορισμένες μεγάλες διασταυρώσεις της πρωτεύουσας και σε τουριστικές περιοχές της χώρας.