Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία

Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από την Παρασκευή ως το Σάββατο στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αρχές κατήγγειλαν έναν αριθμό βομβαρδισμών χωρίς προηγούμενο από πλευράς των φιλορώσων αποσχιστών, παρά την εκεχειρία.

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και 15 άλλοι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς σε πολλές κοινότητες τις οποίες συνεχίζει να ελέγχει η κυβέρνηση στην επαρχία Ντονέτσκ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικοί αξιωματούχοι πιστοί στο Κίεβο.

Τραυματίστηκαν επίσης δύο Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο,

Στη Γκορλίβκα, πόλη την ελέγχουν οι αποσχιστές αντάρτες κοντά στο Ντονέτσκ, ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ανέφεραν από τη δική τους πλευρά οι φιλορωσικές αποσχιστικές αρχές.

Στη γραμμή του μετώπου «η ένταση αυξάνεται εκ νέου», σχολίασε ο κ. Λισένκο.

«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πυρών από τους αντάρτες των τελευταίων έξι μηνών», πρόσθεσε ο ίδιος, κατηγορώντας τους αποσχιστές ότι χρησιμοποιούν «όλους τους τύπους όπλων που διαθέτουν: πυροβόλα, άρματα μάχης, όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και ελαφρά όπλα», κυρίως γύρω από τα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Θέσεις του ουκρανικού στρατού κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, της τελευταίας μεγάλης πόλης στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου, επλήγησαν με ρουκέτες Γκραντ και με βαριά πυροβόλα διαμετρήματος 150 χιλιοστών, όπλα η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας Μινσκ 2, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας λέει ότι φοβάται πως οι αντάρτες θα εξαπολύσουν νέα επίθεση περί την 24η Αυγούστου, ημέρα της ανεξαρτησίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.