Ιαπωνία: Εβδομήντα χρόνια από τη συνθηκολόγηση

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (15 Αυγούστου 1945) και σε αυτή την 70ή επέτειο δύο υπουργοί της ιαπωνικής κυβέρνησης και πολλές ακόμη πολλές προσωπικότητες της ιαπωνικής πολιτικής επέλεξαν να επισκεφθούν το αμφιλεγόμενο Μνημείο των Πεσόντων -σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων Χαράκι Αριμούρα και η Υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών Σανάε Τακαΐτσι, επισκέφθηκαν το μνημείο στο κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, το πρωί του Σαββάτου.

Ο εθνικιστής Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν θα επισκεφθεί το μνημείο, έστειλε όμως μια συμβολική προσφορά, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ. Ο Άμπε -εγγονός υπουργού της ιαπωνικής κυβέρνησης της περιόδου του πολέμου- είχε επισκεφθεί το Γιασουκούνι στα τέλη του 2013, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου και της Σεούλ.

Στο μνημείο τιμώνται οι περίπου 2,5 εκατομμύρια πεσόντες του πολέμου, αλλά η πολεμική γύρω από αυτό γεννήθηκε όταν χαράχθηκαν -κρυφά- το 1978 τα ονόματα 14 Ιαπώνων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου από τους συμμάχους, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

«Καθώς έχουν περάσει 70 χρόνια, ήλθα να αποτίσω φόρο τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα» και «προσευχήθηκα να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Ιαπωνία και στον κόσμο» δήλωσε η Αριμούρα στους δημοσιογράφους. «Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, που δεν θα έπρεπε να δημιουργεί διπλωματικά προβλήματα» είπε από την πλευρά της η Τακαΐτσι.

Πολλές ακόμη πολιτικές προσωπικότητες πήγαν στο Γιασουκούνι το Σάββατο. Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής και στενός συνεργάτης του Σίνζο Άμπε, Κοΐτσι Χαγιούντα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο Άμπε «έκρινε προτιμότερο να μην έλθει, αλλά τα αισθήματά του για το Γιασουκούνι και η από μέρους του αναγνώριση του χρέους προς τους πεσόντες του πολέμου δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ο Χαγιούντα σε δημοσιογράφους.

Η τελευταία επίσκεψη εν ενεργεία πρωθυπουργού στο Γιασουκούνι την 15η Αυγούστου έγινε το 2006, από τον συντηρητικό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Την ίδια χειρονομία είχε κάνει στην επέτειο της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας άλλος ένας επικεφαλής ιαπωνικής δεξιάς κυβέρνησης -ο Γιασουχίρο Νακασόνε, το 1985.

Στην ομιλία που εκφώνησε ο αυτοκράτορας Ακιχίτο -γιος του αυτοκράτορα Χιροχίτο, που βασίλευε κατά τη διάρκεια του πολέμου- εξέφρασε «βαθιές τύψεις» για τον πόλεμο -δήλωση ασυνήθιστη η οποία ερμηνεύτηκε και ως αιχμή για τη στάση του συντηρητικού πρωθυπουργού Άμπε.

«Κοιτώντας το παρελθόν, πέρα από τις βαθιές τύψεις για τον πόλεμο, προσεύχομαι αυτή η τραγωδία του πολέμου να μην επαναληφθεί και, μαζί με το λαό, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια σε όσους έπεσαν στη μάχη και από τα καταστροφικά γεγονότα του πολέμου, προσεύχομαι για παγκόσμια ειρήνη και για την ευημερία της χώρας μας» τόνισε ο Ακιχίτο.

Ο Άμπε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, εξέφρασε τη «μεγάλη του θλίψη» για τις «ανυπολόγιστες ζημίες και τα δεινά» που προκάλεσε η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο σημείωσε ότι οι μελλοντικές γενιές δεν πρέπει να συνεχίσουν να ζητούν συγγνώμη για λάθη του παρελθόντος.

Βαθιές τύψεις εξέφρασε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο εξέφρασε τις «βαθιές τύψεις» της χώρας του για τον ρόλο της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Σάββατο, ξεφεύγοντας από το ετήσιο πρωτόκολλό του, σε μια κίνηση που θεωρείται λεπτή επίπληξη προς τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο τελευταίος είχε εκφράσει «μέγιστη θλίψη» για το ίδιο θέμα την Παρασκευή, είχε προσθέσει ωστόσο ότι οι επόμενες γενιές Ιαπώνων δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να απολογούνται για τα λάθη του παρελθόντος.

«Στοχαζόμενοι το παρελθόν μας και έχοντας στο μυαλό μας τις βαθιές τύψεις μας για τον τελευταίο πόλεμο, πιστεύω βαθιά ότι οι καταστροφές του πολέμου δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθούν», ανέφερε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, 81 ετών, με αφορμή την επέτειο των 70 ετών από την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους.

Την παράδοση είχε επισφραγίσει ο πατέρας του αυτοκράτορα Ακιχίτο, Χιροχίτο.

1

2

3

4

Japan's Emperor Akihito and Empress Michiko