Οι Αφγανοί Ταλιμπάν καταγγέλλουν το Ισλαμικό Κράτος

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν χαρακτήρισαν κτηνώδες και φρικτό ένα βίντεο το οποίο δείχνει μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν να ανατινάζουν με εκρηκτικά αιχμαλώτους, καταγγελία που δείχνει ότι στην περιοχή αυξάνεται η αντιπαλότητα ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο ισλαμιστικές οργανώσεις.

Στο μακάβριο βίντεο, το οποίο έχει μαγνητοσκοπηθεί στο ανατολικό Αφγανιστάν και δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα σε ιστότοπους που συνδέονται με το Ι.Κ., οι αιχμάλωτοι περιγράφονται ως «αποστάτες», υποστηρικτές της αφγανικής κυβέρνησης ή των Ταλιμπάν, κάτι που οι τελευταίοι διέψευσαν.

«Αυτό το φρικτό βίντεο δείχνει απαγωγείς που συνδέονται με το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ι.Κ.) να σκοτώνουν κτηνωδώς πολυάριθμους αρχηγούς φυλών με λευκά γένεια και χωρικούς με τη βοήθεια εκρηκτικών», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας πως πρόκειται για «αφόρητη» πράξη που διαπράττεται «από μια φούχτα αδαών ατόμων που επικαλούνται το ισλάμ».

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ταλιμπάν κατηγορούνται για ωμότητες όταν ήταν στην εξουσία στην Καμπούλ, από το 1996 έως το 2001, καθώς και αφότου εξεγέρθηκαν εναντίον των ξένων δυνάμεων και των ντόπιων συμμάχων τους.

Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ υπογράμμιζε εξάλλου ότι οι εξεγερμένοι ευθύνονται για την πλειονότητα των επιθέσεων εναντίον των αμάχων στο Αφγανιστάν, οι οποίες έφθασαν σε νέο ρεκόρ στη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του χρόνου, σηματοδοτώντας το τέλος της μάχιμης αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Από την αρχή της χρονιάς, Αφγανοί τζιχαντιστές εντάχθηκαν στις τάξεις του τοπικού κλάδου του Ι.Κ. ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει εκεί το «χαλιφάτο» που ανακήρυξε σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει το Ι.Κ. ότι θα πληρώσει το τίμημα αν εγκαταταθεί στα εδάφη τους.

«Αυτή τη στιγμή, ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός των Ταλιμπάν είναι το Ι.Κ.», συνοψίζει ο Ατικουλάχ Αμαρχίλ, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα την Καμπούλ. «Καταδικάζοντας το βίντεο του Ι.Κ., οι Ταλιμπάν θέλουν να προβάλουν την εικόνα μιας νόμιμης τζιχαντιστικής οργάνωσης και να εμφανίσουν το Ι.Κ. ως ένα ξένο φαινόμενο που έχει στόχο να εξασθενήσει το Ισλάμ. Όμως ο πληθυσμός δεν έχει ξεχάσει τα εγκλήματα των Ταλιμπάν», προσθέτει.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Ι.Κ. θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις πρόσφατες διαφωνίες στους κόλπους των Ταλιμπάν αναφορικά με την ανάδειξη του μουλά Αχτάρ Μανσούρ ως διαδόχου του μουλά Όμαρ, ιστορικού ηγέτη της εξέγερσης ο θάνατος του οποίου, το 2013, ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Μέλη της οικογένειας του μουλά Όμαρ, περιλαμβανομένου του γιου του Γιακούμπ, έχουν εξάλλου αρνηθεί να δηλώσουν υποταγή στον μουλά Μανσούρ, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος ανέλαβε επικεφαλής έπειτα από «εσπευσμένη και μη συναινετική» διαδικασία.