Τριβές στην Κ.Ο. της CDU/ CSU της Μέρκελ προκαλεί εκ νέου το θέμα της Ελλάδας

Τριβές στην Κ.Ο. της CDU/ CSU της Άνγκελα Μέρκελ προκαλεί εκ νέου το θέμα της Ελλάδας. Η προειδοποίηση Κάουντερ περί αποκλεισμού των ανταρτών από κοινοβουλευτικές επιτροπές, προκάλεσε εν μέρει οργισμένες αντιδράσεις.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ προειδοποίησε όλους τους Βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης που καταψήφισαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να προταθούν στο μέλλον για συμμετοχή σε σημαντικές κοινοβουλευτικές επιτροπές. Όπως τόνισε, οι βουλευτές στέλνονται στις επιτροπές για να εκπροσωπούν τη θέση της Κ.Ο.: «Εκείνοι που έχουν ψηφίσει ‘όχι’ δεν μπορούν να παραμείνουν σε επιτροπές όπου απαιτείται η διατήρηση της πλειοψηφίας, επί παραδείγματι, στις επιτροπές προϋπολογισμού και ευρωπαϊκών υποθέσεων.»

Αν και εκπρόσωπός του επιχείρησε να σχετικοποιήσει τις δηλώσεις, λέγοντας ότι ο Φ. Κάουντερ δεν προτίθεται να απομακρύνει βουλευτές από επιτροπές, αρκετοί βουλευτές της CDU/CSU από το στρατόπεδο των ανταρτών, αντέδρασαν οργισμένα.

«Ποδοπάτησε την ελευθερία της έκφρασης»

Οι δηλώσεις αυτές δεν αρμόζουν στο ρόλο του επικεφαλής της Κ.Ο., σχολίασε σε αυστηρό τόνο ο Βουλευτής Αλεξάντερ Φουνκ μιλώντας προς την Bild, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ της DW. Ήδη το 2013 ο Κάουντερ τιμωρούσε βουλευτές που δεν τηρούσαν τη γραμμή του κόμματος, προφανώς η μέθοδος αυτή μετατρέπεται σε αρχή της Κ.Ο., σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Κάουντερ «ποδοπάτησε την ελευθερία της έκφρασης, η οποία είναι θεμελιωμένη στο Σύνταγμα», σχολίασε ο βουλευτής Αντρέας Μάτφελντ, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή Προϋπολογισμού. Από την πλευρά του ο βουλευτής της CDU και εκπρόσωπος του Κύκλου Μεσαίων Επιχειρήσεων, Κρίστιαν φον Στέτεν, τόνισε ότι «η απειλή αυτή δεν με φοβίζει». Παράλληλα προανήγγειλε τη συνέχιση της ίδιας απορριπτικής στάσης: «Δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα νέο επιχείρημα υπέρ της διάθεσης νέων δις προς την Ελλάδας», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «φυσικά» και θα παραμείνει στο όχι.

«Όχι» σε απειλές και κυρώσεις

Θεμιτή και δικαιολογημένη χαρακτήρισε την προσπάθεια του Φ. Κάουντερ να κρατήσει συμπαγή την Κ.Ο. η βουλευτής Βερόνικα Μπέλμαν. Την ίδια ώρα τόνισε ωστόσο ότι «απειλές και κυρώσεις δεν περιλαμβάνονται στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Κ.Ο.».

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία για την έγκριση της έναρξης των νέων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή στις 17 Ιουλίου, 60 βουλευτές της CDU/CSU αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και ψήφισαν όχι, ενώ πέντε βουλευτές απείχαν. Αν και η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της συμπολίτευσης ψήφισε υπέρ των διαπραγματεύσεων, η παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα συνεχίζει να διχάζει το Βερολίνο, κυρίως δε το συντηρητικό στρατόπεδο της καγκελαρίου.