Ινδία: Νεκροί 11 προσκυνητές λόγω συνωστισμού

Τουλάχιστον 11 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους σε συνωστισμό ο οποίος προκλήθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής μπροστά από ινδουιστικό ναό στην ανατολική Ινδία, στην οποία συμμετείχαν έως 150.000 άνθρωποι σε αυτό τον ιερό μήνα του ινδουιστικού ημερολογίου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η τραγωδία συνέβη στον ιερό τόπο Μπαϊντιανάθ Τζιοτιρλίγνκα, στο κρατίδιο Τζαρκάντ, όταν άρχισε να διαδίδεται ότι οι πόρτες του ναού θα άνοιγαν.

Προσκυνητές οι οποίοι κοιμούνταν στη μακρά ουρά των πολλών χιλιομέτρων ποδοπατήθηκαν από άλλους που βιάζονταν να προχωρήσουν, έπειτα από τις πρώτες προσευχές, γύρω στις 04:00 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας) εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σ. Ν. Πράχνταν, αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί πριν από την αυγή ενόψει της Δευτέρας 10 Αυγούστου, η οποία θεωρείται ημερομηνία με καλούς οιωνούς για να μεταβεί κανείς στον ιερό τόπο. Αυτός περιλαμβάνει έναν κύριο ναό, καθώς και 21 μικρότερα κτήρια αφιερωμένα στον Σίβα, τον θεό της καταστροφής. «Η πρώτη τελετή προσευχών έγινε υπό την καθοδήγηση των ιερέων του ναού, στη συνέχεια οι πόρτες άνοιξαν στους πιστούς», πρόσθεσε ο αστυνομικός.

«Πολλοί προσκυνητές προσπάθησαν τρέχοντας να προωθηθούν στην ουρά, κάτι που προκάλεσε χάος και ενώ οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν, μερικοί ποδοπατήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου είκοσι τραυματίστηκαν.

Τα ποδοπατήματα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών γιορτών στην Ινδία είναι σχετικά συχνά. Οι αστυνομικοί και οι εθελοντές που κινητοποιούνται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων.