Για κυβερνοεπίθεση κατηγορεί το Αμερικάνικο Πεντάγωνο τη Ρωσία

Σε «κυβερνοεπίθεση» κατά του Πενταγώνου προχώρησε η Ρωσία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται ως πηγές το NBC. Όπως τόνισαν, η επίθεση είχε ως στόχο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σώματος των ανώτατων ένστολων στελεχών του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, Joint Chiefs of Staff (JCS), του Πενταγώνου. Το email έχει απενεργοποιηθεί και βρίσκεται εκτός δικτύου εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις πηγές, το χάκινγκ πραγματοποιήθηκε κάποια στιγμή γύρω στις 25 Ιουλίου, ενώ επηρέασε περίπου 4.000 μέλη του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού που εργάζεται για το JCS. Οι πηγές που επικαλείται το NBC επεσήμαναν ότι η επίθεση βασίστηκε σε κάποιου είδους αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο συγκέντρωσε πολύ γρήγορα, μεγάλη ποσότητα δεδομένων και μέσα σε ένα λεπτό μοίρασε όλη την πληροφορία σε χιλιάδες λογαριασμούς στο διαδίκτυο.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν είναι ξεκάθαρο το αν το χάκινγκ είχε την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά εκτίμησαν ότι, δεδομένης της έκτασης της επίθεσης, «ήταν ξεκάθαρα έργο κρατικού φορέα». Πάντως, τόνισαν ότι δε διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες και μόνο μη απόρρητη αλληλογραφία έγινε στόχος. Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά τον εντοπισμό του χάκινγκ, το Πεντάγωνο απενεργοποίησε ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του JCS μέχρι να ερευνήσει το γεγονός. Το σύστημα μάλλον θα επανέλθει πριν το τέλος της εβδομάδας αυτής.