Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην πρώτη τους επιδρομή με drone στη βόρεια Συρία

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προχώρησαν στην πρώτη τους θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Συρία από μια βάση στη νότια Τουρκία. Επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, το δίκτυο ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε από ένα τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος.

Η Τουρκία συμφώνησε τον Ιούλιο να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, για να εξαπολύουν επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

Στο μεταξύ, οργανώσεις ανταρτών της Συρίας που έχουν συμμαχήσει με τους μαχητές της αλ Κάιντα —το Μέτωπο αλ Νόσρα— πλησίασαν σήμερα ένα κέντρο διοίκησης στρατιωτικών επιχειρήσεων ζωτικής σημασίας για το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ισλαμιστές αντάρτες, ανάμεσά τους μαχητές από την κεντρική Ασία και Τσετσένοι, αλλά και τζιχαντιστές του επιχειρησιακού βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία «βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από το Τζουρίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της ΜΚΟ αυτής.

Ο ίδιος έκανε λόγο περί «κατάληψης (από τους αντάρτες) του χωριού Μπάχσα, το οποίο απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από το Τζουρίν». Δεκαεννέα αντάρτες, δεκαεπτά παραστρατιωτικοί που πολεμούσαν στο πλευρό του καθεστώτος και πέντε χωρικοί σκοτώθηκαν, πρόσθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Το Τζουρίν είναι ένα χωριό σε ένα ύψωμα στην κεντρική επαρχία Χάμα όπου ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από Ιρανούς αξιωματικούς και στελέχη της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχει εγκαταστήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων για να διευθύνει τις μάχες που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στο Σαλ ελ Γαμπ.

Αυτή η στρατηγικής σημασίας πεδιάδα, όπου οι αντάρτες έχουν καταφέρει να καταλάβουν μια σειρά θέσεων, βρίσκεται κοντά στην επαρχία της Λαττάκειας, ενός από τα προπύργια του καθεστώτος.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή επί του πεδίου, «εάν το Τζουρίν πέσει, τότε όλη (η πεδιάδα) Σαλ ελ Γαμπ θα πέσει και η Λαττάκεια ασφαλώς θα απειληθεί».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι αντάρτες θα μπορούσαν κατόπιν να προελάσουν στα βουνά της επαρχίας και να βομβαρδίσουν πολλά χωριά όπου κατοικούν αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει η οικογένεια του προέδρου, ιδίως το Καρντάχα, το λίκνο της οικογένειας Άσαντ.

«Αυτή θα είναι λοιπόν μια μάχη υπαρξιακού χαρακτήρα για τους αλαουίτες», τόνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.
Μια πηγή στον συριακό στρατό ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «μια αληθινή κινητοποίηση σε όλα τα (αλαουιτικά) χωριά, όλοι όσοι μπορούν να φέρουν όπλα στο Άιν ελ Κουρούμ, στο Σάλχαμπ, στο Μαχράντα, στο Ναχρ ελ Μπάρεντ, το Κλάθα, πηγαίνουν στο Τζουρίν».

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, «μια εκατοστή μαχητές της Χεζμπολάχ μάχονται στο πλάι του στρατού, μιας παραστρατιωτικής φιλοκαθεστωτικής οργάνωσης και ένοπλων αφγανών και ιρανών σιιτών».
Από τα τέλη Μαρτίου ο συριακός στρατός έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, καθώς οι αντάρτες έχουν εκδιώξει τις κυβερνητικές αντάρτες σχεδόν από το σύνοδο της επαρχίας Ιντλίμπ. Από εκεί, μετά τα τέλη του Ιουλίου, μπόρεσαν να κινηθούν νοτιότερα και να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στη Σαλ ελ Γαμπ.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται επί τέσσερα και πλέον χρόνια σε πόλεμο με διάφορες οργανώσεις ανταρτών. Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 230.000 ανθρώπων.