Επίθεση με μαχαίρι και τραυματίες στο Gay Pride στην Ιερουσαλήμ

 

Ένας άντρας επιτέθηκε με μαχαίρι και να τραυμάτισε έξι συμμετέχοντες στην ετήσια παρέλαση Gay Pride που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ σήμερα, γνωστοποίησαν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες. Πρόκειται για την χειρότερη επίθεση εδώ και χρόνια που διαπράττεται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής στην Ιερουσαλήμ.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση και σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του επισήμανε πως «πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά. Θα τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους με τις αυστηρότερες ποινές. Η ελευθερία της προσωπικής επιλογής αποτελεί μια θεμελιώδη αξία στο Ισραήλ».

Το πλήθος των 5.000 περίπου ανθρώπων πραγματοποιούσε πορεία σε μία λεωφόρο όταν ο δράστης όρμησε εναντίον τους και άρχισε να μαχαιρώνει τους συμμετέχοντες, περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες. «Είδα έναν υπερορθόδοξο νεαρό να μαχαιρώνει όσους βρίσκονταν στο δρόμο του» είπε ο Σάι Αβίγιορ, ένας αυτόπτης μάρτυρας σε δηλώσεις στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2.

«Ακούσαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, όλοι έτρεχαν να σωθούν και άνθρωποι σε λίμνες αίματος κείτονταν στο έδαφος» προσέθεσε. Ένα μέλος των συνεργείων διάσωσης γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο δράστη και τον ανακρίνει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου Άσι Αχαρόνι.

Ο άνδρας αυτός είχε διαπράξει μία παρόμοια επίθεση το 2005, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο δράστης, Γισάι Σλίσελ, είχε αποφυλακιστεί πριν από τρεις εβδομάδες αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης δέκα ετών καθώς είχε διαπράξει μία επίθεση κατά τη διάρκεια του Gay Pride της Ιερουσαλήμ το 2005, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος τύπου που προσέθεσε ότι η αστυνομία «δε διαθέτει πληροφορίες για τα κίνητρα αυτού του άνδρα».

Από την πλευρά του ο Οντέντ Φράιντ, επικεφαλής μιας οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, δήλωσε ότι η εκδήλωση θα συνεχιστεί παρά την επίθεση.

«Ο αγώνας μας για ισότητα μόνο κλιμακώνεται ενώπιον τέτοιους είδους περιστατικών» τόνισε ο ίδιος.

11

12

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters