Κλιμακώνει η Άγκυρα κατά πάντων - Προωθεί «ζώνη ασφαλείας» στην β. Συρία

Μία ζώνη ασφαλείας, απαλλαγμένη από το ακραίο «Ισλαμικό Κράτος» επιθυμεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της ζώνης αυτής, την ώρα που Κούρδοι καταγγέλλουν ότι τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν μεθοριακά χωριά υπό κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία, κάτι που η Τουρκία το αρνείται. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει και εντείνει τη «σκούπα» κατά πάντων με αφορμή την «διαφύλαξη της σταθερότητας» στοχεύοντας μια ευρεία γκάμα πολιτικών δυνάμεων που εκτείνονται από την αριστερά και τους Κούρδους και φτάνουν μέχρι το ακραία ισλαμιστικό ISIS.

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη απαλλαγμένη από το Ισλαμικό Κράτος, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αιθιοπία. Η τουρκική κυβέρνηση πίεζε εδώ και μήνες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία. Μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Σουρούτς, η οποία αποδόθηκε στους τζιχαντιστές, η Τουρκία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η συμφωνία ορίζει ότι η Τουρκία θα προσφέρει υποστήριξη στους Σύρους αντικαθεστωτικούς που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει μετριοπαθείς, ενώ δεν πρόκειται να δημιουργηθεί «ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού», κάτι που ζητούσε η Άγκυρα.

Με αφορμή αυτές τις επιχειρήσεις, η Άγκυρα έχει θέσει στο στόχαστρό της και θέσεις Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ, ενώ οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) -η πιο οργανωμένη και αποτελεσματική δύναμη κρούσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία- καταγγέλλει ότι αντί να πλήττει στόχους των τζιχαντιστών, η Άγκυρα πλήττει στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Επισήμως, η Τουρκία αρνείται ότι έχει βομβαρδίσει θέσεις Κούρδων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας πριν από 24 ώρες εναντίον θέσεων του PKK στο Ιράκ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK, έως ότου οι κούρδοι αντάρτες παραδώσουν τα όπλα. «Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας […] έως ότου επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα», επισήμανε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV. «Είναι είτε τα όπλα είτε η δημοκρατία. Αυτά τα δύο δε συμβαδίζουν» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο τόνισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στη μεθόριο και εναντίον αυτονομιστών του PKK μπορεί να «αλλάξουν το παιχνίδι».

Η δολοφονική επίθεση κατά του διοικητή της Χωροφυλακής στην επαρχία Ματζιγκέρτ (Μαλάζγκιρτ) της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω τα μέτρα των τουρκικών αρχών κατά των Κούρδων του ΡΚΚ καθώς έχει έντονη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Οι δράστες έστησαν ενέδρα στον ταγματάρχη Αρσλάν Κουλακσίζ, τη σύζυγο και την κόρη του την ώρα που επέστρεφαν σπίτι τους.

Η οικογένεια βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, όταν ο ταγματάρχης αναγκάστηκε να σταματήσει το όχημα που οδηγούσε λόγω βλάβης. Ο τούρκος στρατιωτικός μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου σε λίγη ώρα ανακοινώθηκε ότι είναι νεκρός. Τραυματισμένη νοσηλεύεται η κόρη του, ενώ χωρίς να τραυματιστεί διέφυγε της επιθέσεως η σύζυγός του. Υπενθυμίζεται ότι η Χωροφυλακή στην Τουρκία είναι στρατιωτικό σώμα.

Ως αποτέλεσμα της ευρύτερης καταστολής που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές υπό κράτηση έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία 1.050 άτομα, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ακρο-αριστερού DHKP-C. Τουλάχιστον 50-60 από αυτούς είναι ξένοι πολίτες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιείται σε 34 τουρκικές επαρχίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν σε διάστημα τριών ημερών, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της αστυνομίας.